Okänd byggnad hittad under Esplanaden

Kalmar Artikeln publicerades
Cecilia Ring är ansvarig för de arkeologiska undersökningarna som görs inför va-arbetet i Esplanaden. Skynket bakom henne ligger över ett av de hela skeletten, för att se till att solen inte torkar ut benen.
Foto:Paul Madej
Cecilia Ring är ansvarig för de arkeologiska undersökningarna som görs inför va-arbetet i Esplanaden. Skynket bakom henne ligger över ett av de hela skeletten, för att se till att solen inte torkar ut benen.

Ingen vet exakt var S:ta Gertruds kyrka låg, men för en liten stund på tisdagen trodde arkeologerna att de hade hittat den. En byggnad som ingen visste om har hittats under Esplanaden.

Det grävs för nya vatten- och fjärrvärmeledningar i Esplanaden och Museiarkeologi Sydost går före för att se till att inga fynd missas.

– Vår uppgift är att dokumentera hur de ligger och andra uppgifter innan de plockas upp så att de inte plockas upp med grävmaskin. Det hade inte varit kul för någon, säger arkeolog Cecilia Ring, som är ansvarig på platsen.

Man visste att det låg en kyrkogård under Esplanaden, en ganska stor sådan. Den börjar en bit väster om korsningen med Norra vägen och sträcker sig från den norra vägbanan och nästan bort till Unionsgatan. Västerut når den en bit förbi Esplanaden 16. Så att arkeologerna hittade skelett var inte oväntat.

  – Vi har hittat tolv stycken som låg kvar i sina gravar. Förutom skeletten har vi hittat knappar, kistspik och rester av själva kistorna, säger Cecilia Ring.

  Precis utanför kyrkogården, mot korsningen Esplanaden/Norra vägen, hittade man något mer oväntat.

  – Det är en stenkonstruktion. Man ser att stenarna är lagda i bruk, så det är inga tvivel om att det är något slags konstruktion, säger Cecilia Ring.

  Var S:ta Gertruds kyrka, som kyrkogården hörde till, låg vet man inte. Den ska ha funnits åtminstone mellan 1440 och 1536, men kan ha funnits ännu tidigare.

  – Jag trodde först att det var den vi hade hittat. Men jag har inte hittat så gammalt material som jag hade velat hitta i så fall, säger arkeologen.

  På onsdagen ska arbetet i den grop som nu är grävd vara färdigt. Arkeologerna ska följa de fortsatta grävningarna en bit i tre riktningar och undersöka vidare. Kanske kan det ge fler svar om vad det är för byggnad man har hittat.

  – Sedan får vi göra kartstudier och leta i arkiv för att få fler svar. Det vore intressant att få veta hur tongångarna gick när Esplanaden drogs över kyrkogården. Folk hade ju sina anhöriga här. Blev det protester? undrar Cecilia Ring.