Annons

Gravid uppsagd - ärendet utreds

När en anställd blev gravid blev hon av med jobbet i skoaffären. Nu utreder Diskrimineringsombudsmannen om allt gått rätt till.
Kalmar • Publicerad 4 november 2009

Kvinnan hade en tillsvidareanställning när arbetsgivaren meddelade att hon inte längre fick jobba i skoaffären. Anledningen uppgavs vara arbetsbrist. Men kvinnan anser i stället att det är hennes graviditet och den kommande föräldraledigheten som är det verkliga skälet till att hon inte får jobba kvar. Innan kvinnan slutade hade en ny medarbetare anställts. Det motiverades med att en person extra behövdes när kvinnan skulle vara föräldraledig.

Den 30 september, tre veckor efter att den nya medarbetaren anställts, överlämnade arbetsgivaren en skriftlig uppsägning som trädde i kraft en månad senare. Senare uppmanades kvinnan att säga upp sig själv. Nu yrkar hon att arbetsgivaren betalar ut skadestånd och diskrimineringsersättning.

Annons

Diskriminerings-ombudsmannen, DO, har kontaktat skoaffären i fråga och vill få svar på när de fick veta att den uppsagda kvinnan var gravid, varför schemaändringar gjordes i september, varför kvinnan blivit uppsagd, på vilket sätt det är arbetsbrist och om någon omplaceringsutredning har gjorts. Vidare vill DO få svar på om det finns en upprättad turordningslista, hur många som fick gå vid tillfället och varför kvinnan som anmält senare uppmanats att säga upp sig själv.

Arbetsgivaren har fram till den 10 november på sig att svara till DO. Beslut i ärendet förväntas till våren.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons