Annons

Gammal port kom fram ur väggen

För hundra år sedan murades en gammal port igen mellan två fastigheter på Södra Långgatan. På torsdagen såg den åter dagens ljus.
Kalmar • Publicerad 20 augusti 2005
Anders Rimsäter, butiksägare till nya glasbutiken Inspiration, fick en ordentlig överraskning när väggen skulle rivas. En hundra år gammal port uppenbarade sig.
Anders Rimsäter, butiksägare till nya glasbutiken Inspiration, fick en ordentlig överraskning när väggen skulle rivas. En hundra år gammal port uppenbarade sig.Foto: 

Byggjobbarna på Ivar Glebes fick sig en ordentlig överraskning i går. När de rev väggen hittade de först gamla gångjärn. Sedan en stor port. Och därefter ett meddelande från de murare som utförde arbetet för 100 år sedan.

Premiär för glasbutik

Annons

För tillfället håller Ivar Glebes på för fullt för att göra allt klart till premiären för den nya glas- och porslinskedjan Inspiration.

Butiksägaren Anders Rimsäter är en av dem som brutit sig loss från Duka och börjar om med ett nytt koncept. För det behöver han större ytor.

Nu har han köpt den angränsande fastigheten där Östra Småland tidigare hade sitt citykontor.

100-årig historia

Men döm om hans och byggarnas förvåning när en bit kulturhistoria kom i dager på torsdagseftermiddagen.

En stor tung port med rejäla gångjärn blottlade sig helt plötsligt.

Efter hundra år i mörker och glömska. På karmarna har de två murarna som murade igen porten skrivit: "Denna vägg igensattes den 22 oktober 1901 af Nils Holmgren och Y Malmström. Skål."

Öletiketter

Arbetet krävde sin pilsner. Utanför porten har Malmström och Holmgren klistrat tre öletiketter av favoritpilsnern från S:t Eriks Bryggerier.

Anders Rimsäter ser en mening med att porten uppenbaras nästan exakt hundra år efter den murades igen.

Annons

- När vi rev för Duka åt andra hållet var det postens stallar som kom fram. Då hittade vi hästskor.

- Och nu hittar vi en port in till oss från 1901. Samtidigt som vi börjar om på nytt.

Den köpta lokalen

i Tegnanders hus gör att den nya butiken blir 70 kvadratmeter större än gamla Duka.

I början av september är det meningen att allt ska vara klart. Om inte något mer dyker upp i väggarna mellan de två husen.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons