Annons

Gamla ångsågen ska saneras

I Kalmar län finns det 750 identifierade förorenade områden, två av dem innebär mycket stora risker för människor och miljö.
Kalmar • Publicerad 12 december 2012
Miljökonsult Nadja Lundgren visar området där den gamla ångsågen låg i Vassmolösa. Så småningom hoppas man att området ska blir ett frilufts- och rekreationsområde.
Miljökonsult Nadja Lundgren visar området där den gamla ångsågen låg i Vassmolösa. Så småningom hoppas man att området ska blir ett frilufts- och rekreationsområde.Foto: Helge Rubin

Det ena är den gamla ångsågen i Vassmo­lösa som nu ska saneras till en kostnad av mellan 40-150 miljoner kronor

På tisdagskvällen informerades invånarna i Vassmolösa om de studier som gjorts i området, vilka föroreningar som finns där med tillhörande riskbedömning samt förslag på åtgärder.

Annons

Dioxiner och pentaklorfenol är de enskilt viktigaste föroreningarna. Sågverket som lades ned 1975–1976 har legat på platsen sedan 1940–talet.

Maria Jakobsson från kommunledningskontoret berättade om de nationella miljömål som fattats av riksdagen.

– För att vi ska kunna lämna över en giftfri miljö till våra barn så måste vi kartlägga våra förorenade områden, sade hon. I Sverige finns 80 000 sådana områden varav 1 300 innebär mycket stora risker för människor och miljö. I Kalmar län har 750 områden identifierats.

Miljökonsulten Nadja Lundgren informerade om vad som gjorts och hur man tänker gå vidare med riskområdet.

– Vi har tagit många prover både på jord och vatten och gifthalterna är som högst vid doppnings­platserna och vid barkdeponin. Men föroreningarna blir farliga först när de sprids och vi får i oss dem.

De förslag till åtgärder som finns är att antingen gräva ur hela området, det vill säga schakta bort all jord, eller att täcka över hela virkesupplaget. Det är nu upp till Naturvårdsverket att avgöra vilket av förslagen som är bäst och länsstyrelsen ska genomgöra en ansvarsutredning. Processen kan komma att ta mellan två månader och sex år till en kostnad av 40–150 miljoner kronor.

Pia Andersson Hobert
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons