Fritidsgård i Kalmar slår igen

Kalmar Artikeln publicerades

Nya superfritidsgården fick bara ett halvår. I oktober öppnade Monte Cavallo, nu tvingas den att stänga.

Tre fritidsgårdar blev en när Monte Cavallo invigdes i oktober. Men nu döms lokalerna ut och Kalmars ungdomar får återigen lära sig hitta till en ny lokal på kvällarna.
Själva idén var att skapa en stor fritidsgård i närheten av sporthallen. Kommunen övergav principen om att fritidsgårdar ska ligga nära hemmet för att i?stället får mer kontinuerlig verksamhat. Den höll bara ett halvår. Det blev nämligen inte riktigt som man tänkt sig.
– Dagarna innan öppningen fick vi reda på att det bara får vistas 50 personer i lokalen, skriver personalen i en utvärdering.

Det var inte bara brandskyddsregler som gjorde att det var svårt att bedriva verksamhet. Efter en genomgång av lokalerna visar det sig att de är utdömda. För att fortsätta med fritidsgården måste lokalerna tillgänglighetsanpassas, ventilationen bättras på och ny el måste dras. Detta till en uppskattad kostnad på 5,1 miljoner kronor. Ett belopp som kommunen inte anser sig ha råd med.
Planerna är att i stället flytta verksamheten till Ugglan. En lokal som Lars Kaggskolan har medieutbildning i i dag. Den kommer successivt bli ledig och en del är redan ledig. Men inte heller där blir det billigt. Renoveringen kommer att kosta 1,3 miljoner kronor och hyran är 100 000 kronor dyrare än Monte Cavallo, och det är innan renoveringen är gjord. Därför söker nu kultur- och fritidsnämnden tillskott nästkommande budget.

Det har varit en rejäl flytt karusell, hur sköter ni egentligen verksamheten med fritidsgårdar?
– Det är lite oturligt att allt kommit på samma gång. Men nu menar i alla fall personalen på Monte Cavallo att det börjar sätta sig och att de får ordning på verksamheten, säger Marianne Dahlberg (S) ordförande på kultur- och fritidsnämnden.

Vilka signaler ger det här om hur kommunen satsar på ungdomar?
– Jag vågar inte lova att vi blir kvar i de nya lokalerna för evigt, men det känns som vi är på rätt väg nu. Vi har ett läge där vi har en ständig brist på resurser. Vi hoppas på en ljusning när det gäller nästa års budget.