Annons

Fototävlingens andra vinnare utsedd: ”Fick flytta stativet många gånger”

Barometern-OT:s fototävling på tema Östersjön rullar vidare.
Nu är april månads vinnare utsedd, och det blev Fredrik Souza Lundgren som kammade hem förstaplatsen med sin lysande fullmåne.
– Jag gillar när det är lite underexponerat, säger han.
Östersjön på djupet • Publicerad 11 maj 2021
Aprils vinnarbild är tagen av Fredrik Souza Lundgren vid Tjärhovet i Kalmar och taggades med #östersjönpådjupet på Instagram.
Aprils vinnarbild är tagen av Fredrik Souza Lundgren vid Tjärhovet i Kalmar och taggades med #östersjönpådjupet på Instagram.Foto: Privat

Grattis till vinsten! Kan du berätta lite om bilden?

– Den är tagen vid Tjärhovet i Kalmar. Jag visste att det skulle bli fullmåne och använde en app för att se hur månen rörde sig på himlen. Det fick inte vara för mörkt ute, för då blir månen för stark och allt runtomkring för mörkt. Så det var tvunget att vara i skymningen. Först tänkte jag gå till Varvsholmen, men så såg jag att det fanns en liten fyr utanför Tjärhovet och insåg att månen skulle gå upp över den. Jag var lite orolig för månen försvann bakom molnen över Öland, men sedan tittade den fram igen. Jag fick flytta stativet många gånger för att få månen precis där jag ville ha den.

Annons

Hur skulle du beskriva din egen fotostil?

– Jag gillar när det är lite underexponerat. Fotografer överlag brukar säga att det ska vara rätt exponerat men jag tycker att det ser så platt och konstigt ut. Jag är inte rädd för att ha mörka delar i bilderna, det kanske är lite min stil. Det går inte alltid hem hos alla men några gillar mina bilder på Instagram, i alla fall.

”Jag fiskade mycket förr så vatten har alltid legat mig nära, men det är något speciellt att sitta på en sten och titta ut över vattnet.”
Fredrik Souza Lundgren.
Porträttet på Fredrik Souza Lundgren har hans fyraåriga dotter Amy tagit.
Porträttet på Fredrik Souza Lundgren har hans fyraåriga dotter Amy tagit.Foto: Privat

Hur började ditt fotointresse?

– Min far hade ett mörkerrum när jag var liten. Det var så häftigt att se när bilderna blev till i de olika baden. Jag var inte superintresserad då men har alltid velat ha någonting att fotografera med. Jag tror att jag köpte min första kamera i mitten på 90-talet, den var analog och ingenting för mig. Min första digitalkamera köpte jag runt 2006 och då blev det roligare för man kunde testa sig fram med olika inställningar. De senaste fem åren har det blivit mer foto för mig, jag kollar mycket på Youtube och följer olika naturfotografer för att se hur de jobbar.

Vad har du för relation till Östersjön?

– Själva Östersjön är ju intressant i sig eftersom det är ett väldigt utsatt innanhav, och miljöintresset finns där. Det är fint att ha ett stort vatten nära sig. Själv är jag uppvuxen tre mil hitom Vetlanda och där finns det bara massa insjöar. Jag fiskade mycket förr så vatten har alltid legat mig nära, men det är något speciellt att sitta på en sten och titta ut över vattnet. Man ser båtar som guppar och fåglar som flyger förbi. Det är rogivande.

Fredrik Souza Lundgren tilldelas ett presentkort värt 1 000 kronor i valfri centrumhandel i länet. Vi säger även grattis till Matilda Christiansson i Färjestaden och Håkan Härensjö i Borgholm som belönas med fyra trisslotter vardera för sin delade andraplats i april månad.

Andraplats i tävlingen i april

bild 1/2
Håkan Härensjö i Borgholm siktade det här fågelstrecket tidigt en aprilmorgon vid Kapelludden på Östra Öland och taggade #östersjönpådjupet på Instagram.
Den här bilden på minken vid strandlinjen i Färjestaden fångade Matilda Christiansson och taggade #östersjönpådjupet på Instagram.
Håkan Härensjö i Borgholm siktade det här fågelstrecket tidigt en aprilmorgon vid Kapelludden på Östra Öland och taggade #östersjönpådjupet på Instagram.
Den här bilden på minken vid strandlinjen i Färjestaden fångade Matilda Christiansson och taggade #östersjönpådjupet på Instagram.

Fortsätt skicka in bilder!

Nya vinnare i fototävlingen presenteras varje månad. De bilder som redan skickats in har fortfarande chans att vinna. Fortsätt gärna skicka in fler bilder till oss på ostersjon@barometern.se eller tagga #östersjönpådjupet på Instagram.

Här hittar du våra utvalda vinnarbilder:

Här saknas innehåll

Läs mer om tävlingen – och se alla inskickade bilder:

Annons

Pssssst ... är du inte prenumerant och vill hänga med oss när vi berättar om Östersjön? Nu har du chansen att testa oss i 3 månader för 3 kronor!

Här saknas innehåll

Frida LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons