Annons

Försvunnen flicka efterlyst av Interpol

I mars 2011 försvann en då 14-årig flicka från sin skola i Kalmar. Först nu, efter medierapportering om fallet, har polisen och Socialstyrelsen börjat utreda.
Kalmar • Publicerad 15 februari 2012

Det finns farhågor om att flickan tvingats resa till sitt tidigare hemland, irakiska Kurdistan, för att bli bortgift. En anställd på hennes skola skrev i juni till Socialstyrelsen och väckte frågan om Kalmars socialnämnd kunde gjort mer för att stoppa resan. I brevet står att flickan kontrollerades hårt av sin familj och inte fick ha svenska kompisar. När det strax före försvinnandet upptäcktes att hon sänt sms till pojkar ska det ha utlöst en stark reaktion i familjen.

Brevet föranledde ingen åtgärd från Socialstyrelsen som i stället helt nyligen startat en utredning.

Annons

– Vi har beslutat göra en granskning. Nu på eget initiativ, med tanke på att det uppmärksammats i medier, säger handläggaren Per Håkan Nordström.

Granskningen kan bli klar tidigast i april. Medieuppgifter har även fått polisen att göra en egen anmälan om brottet olaga tvång. En efterlysning av flickan via Interpol förbereds.

– Vi ska prata med familj, släkt, skola och kompisar och försöka ta reda på vad som hänt. I dagsläget vet vi inte om det är ett brott eller inte, säger Lina Isaksson Funke, informatör hos Kalmarpolisen.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons