GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Försäkring mot fortkörning

Snart går det att köra för fort utan att riskera böter. Ett nytt företag i Kalmar erbjuder möjligheten att teckna skydd mot hastighetsöverträdelser

kalmar

Bakom affärsidén står bland annat flera Kalmarbor. En av dem är Anders Jakobsson, styrelseordförande i det nybildade företaget Don?t Worry Sweden AB.

- Vi kommer att göra något som får folk att höja på ögonbrynen, säger han till Barometern-OT.

Mycket mer än så vill han egentligen inte säga utan hänvisar till den information företaget ska gå ut med senare.

Bredare koncept

I samband med inregistreringen av företaget uppgavs att företaget bland annat ska "hantera och betala medlemmars - bilisters - hastighetsböter mot en årsavgift". Kort sagt, det ska gå att försäkra sig mot fortkörningsböter.

- Men det blir bara en del av vår verksamhet. Konceptet är bredare än så, säger Anders Jakobsson.

Vad detta innebär är för dagen okänt. I bolagets verksamhetsbeskrivning talas även om att nollvision och trafiksäkerhet ska ligga i dess fokus, liksom innehav och förvaltning av värdepapper och fastigheter.

Det här med försäkringar mot olika former av trafikbrott är inte helt nytt. Svenska Ducatiklubben har till exempel Bullerfonden som står för sina medlemmar böter om deras motorcyklar bullrar för mycket.

Men det finns också redan ett antal privata bolag som säger sig stå för eventuella fortkörningsböter. Årsavgiften hos dessa ligger på mellan 240 och 349 kronor.

"Finns ett behov"

Kalmarbon Anders Jakobsson menar att det finns ett behov och marknad av den här typen av försäkringar.

- Saker och ting förändras. Det är inte längre 50- eller 60-tal.

Don´t Worry Sweden AB planerar att dra i gång verksamheten inom den närmaste framtiden och rikta sig till alla trafikanter.

Det här med att försäkra sig mot böter är dock inget som man inom trafikpolisen i Kalmar är speciellt oroad inför.

- Det finns inga försäkringar som skyddar trafikanternas körkort. Så även om någon annan betalar böterna blir det den enskilde som riskerar att få kortet indraget, säger trafikpolis Lars-Erik Andersson.

Årligen stoppas cirka 4 000 trafikanter i Kalmar län sedan de kört för fort.

Läs mer