Annons

Förhandstitt i Funkabos nya bostadskomplex

I Falkenberg skördar de boende bananer, i Varberg gör man marmelad av citrusfrukter, om tre månader står Bovieran klar med sin 1500 kvadratmeter stora tropiska trädgård.
Kalmar • Publicerad 17 september 2014

Det gula tegelhuset har successivt vuxit fram ur skogsdungen i Funkabo. Det enorma glastaket ser ur gatuperspektiv ganska litet ut. Annat är det på insidan. Med en takhöjd på över 14 meter och en enorm glasad nordsida så är det ljuset som dominerar. Konstnärer vill ha sina ateljéer mot norr på grund av ljusbrytning, Bovieran vill ha sitt enorma fönster i samma vädersträck med här handlar det mer om värme, eller snarare att undvika värme. Hela innergården ska vara självuppvärmd.

– Ett direkt söderläge med mycket sol hade inneburit att man fått för höga temperaturer. Shortsvärme blir det ändå, året runt, säger Thomas Lejon produktionschef på Skanska.

Annons

Det är just glastaket och innergården som är boendeprojektets signum och säkert en av anledningarna till att alla 48 lägenheter var slutsålda på två veckor. Det innebär i sig att hela Funkaboområdet om bara några månader får ett tillskott på nästan 100 invånare. Den 1500 kvadratmeter stora gemensamhetsutrymmet kommer snart att fyllas med tropiska och växter anpassade efter en tempererad biotop.

– Och de boende i bland annat Falkenberg och Varberg har både skördat mogna bananer och tillverkat marmelad av citrusfrukter, säger platschefen Joakim Bergsell.

Många av lägenheterna är i stort sett redan klara. Själva konceptet är att bygga likadant på alla orter gör att det går undan och mellan ett första spadtag och inflyttning tar det bara ett år. Toaletterna var först på plats. De byggs i containerliknande boxar och var helt klara att sättas på plats.

– Den 17 december har vi slutbesiktning, så de som vill kan få fira jul i sitt nya boende, säger Joakim Bergsell.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons