Annons

Föräldrar slog larm om lärarassistenten

Redan i februari kände skolledningen till att elever känt sig kränkta av och rädda för den lärarassistent som nu sitter häktad misstänkt för barnvåldtäkt.
Kalmar • Publicerad 29 september 2006

I februari hörde en orolig förälder av sig till rektorn på skolan. Föräldern berättade att dennes dotter kommit hem ledsen och upprörd efter en lektion med den man som nu sitter häktad misstänkt för barnvåldtäkt.

- Han hade frågat min dotter inför hela klassen om hon tyckte att han var snygg. När hon svarade nej, gjorde han en obscen gest med sexuella anspelningar mot henne. Hon kände sig ledsen och kränkt, berättar föräldern för Barometern-OT.

Annons

Chattade med elever Dessutom hade lärarassistenten, enligt föräldern, i samma veva chattat med dottern och andra elever på internet.

Föräldern hörde av sig till skolledningen, som ville ha bevis på att ordväxlingen i klassrummet och chatten verkligen hade ägt rum. Föräldern försökte, men kunde inte lämna några konkreta bevis.

- Men min varning var inte den första. Jag visste att det var fler än jag som hade ringt och klagat på den här mannen tidigare, utan att skolledningen agerat. De borde ha omplacerat mannen på en gång när de hört vad jag berättade. Vuxna människor som jobbar med barn ska inte bete sig som den här mannen. Barnen ser ju upp till de vuxna, säger föräldern.

Skolans rektor säger till Barometern-OT att man tagit förälderns uppgifter på största allvar.

- Men vi kunde inte få fram några bevis. Det handlade mest om rykten.

Något tidigare klagomål på mannen känner rektorn inte till.

- Jag hade inte hört något innan det här som pekade på att mannen uppträtt olämpligt. Det enda jag hade hört var kritik mot att han lätt blev arg. Barnen blev rädda för honom och tyckte att han var orättvis.

- Men vi tog tag i saken direkt, och diskuterade med mannen. Han nekade till allt. Under våren pratade vi flera gånger och till slut blev han så irriterad att han sa upp sig. Sedan ångrade han sig och ville komma tillbaka, men då sa jag nej, berättar rektorn.

Har inte haft kontakt Sedan i juni jobbar alltså inte mannen längre kvar på skolan. Rektorn har inte haft någon kontakt med honom sedan dess.

Polisen kan inte säga ifall mannen begick några övergrepp mot elever under sin tid på skolan. Den anmälda barnvåldtäkt som han är misstänkt för ska ha ägt rum i förra veckan.

- Men han har lärt känna flickorna när han jobbade på skolan. Han var populär bland eleverna och hade ibland elever hemma hos sig på besök, säger den förhörsansvariga polisen Ann Isaksson.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons