Annons

Flicka försvunnen i Kalmar – polisen ber allmänheten om hjälp

Det pågår en stor sökinsats efter att en 15-årig flicka försvunnit från sin bostad på Dunö på onsdagskvällen. Flera polispatruller, hundpatruller och en helikopter har deltagit i arbetet. Polisen är tacksam för hjälp från allmänheten.
– Det har kommit in ett antal tips som vi har följt upp, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisen region Syd.
Kalmar • Publicerad 21 december 2023 • Uppdaterad 23 december 2023
Polisen inledde en stor sökinsats på Dunö efter att en 15-årig flicka rapporterats som försvunnen sedan onsdagskvällen.
Polisen inledde en stor sökinsats på Dunö efter att en 15-årig flicka rapporterats som försvunnen sedan onsdagskvällen.Foto: Mats Holmertz

Flickan är i 15-årsåldern och sågs senast under onsdagskvällen. Polisen uppmanar allmänheten i området att kontrollera sina uthus, trädgårdar och andra utrymmen som flickan kan ha sökt sig till.

Larmet om försvinnandet inkom till polisen klockan 07.39 på torsdagsmorgonen. Flera hundpatruller har deltagit i sökandet, och i vattnet utanför Dunö arbetade Sjöräddningen med hjälp av en svävare. Även flera privatpersoner rörde i området i bil och till fots.

Annons

Polisen har ingen misstanke om brott.

Signalement:

  • 150 centimeter
  • Långt, brunt hår
  • Troligtvis inga ytterkläder

”Ser du eller har du nyss sett en flicka som stämmer in på signalementet? Ring polisen på 112.”

Sökinsatsen intensifieras

Efter över ett dygn intensivt sökande i området kring Dunö, intensifierades sökningen ytterligare. Under torsdagskvällen gav polisen klartecken till Missing Peoples anslutning till arbetet.

– Just nu så samlas vi på Bågskytteskolan i Rinkabyholm och sedan söker vi så länge vi har sökare och polisens order att vi behövs, sade Johanna Hedlund, operativ chef för organisationens sökinsats, vid 22.50-tiden.

Då var ett femtontal personer på plats för att delta i sökandet – men fler var på väg.

– Vi har haft lite tekniska bekymmer så vi har inte fått ut vårt sökar-sms som vi ska. Men det är många som har hört av sig och vill komma och söka, säger Johanna Hedlund.

Man sökte då av närområdet, i det område man blivit tilldelade av polisen.

Sökorganisationen avbröt sökinsatsen vid 04.50-tiden under natten, men beroende på utvecklingen kommer troligtvis en ny insats arrangeras under fredagen. Ove Wahlgren är jourhavande presskontakt vid Missing People.

– Det är fortsatt akut sökning från polisens sida så det är troligt att vi kan komma igång igen under dagen. Jag vet att det var många sökare ute i natt, men jag kan inte säga riktigt hur många.

Polisen tar hjälp av försvaret

Under fredagsmorgonen meddelade polisen att man tar hjälp av försvaret för att nå framgångar i sökandet.

Annons

Vid 10-tiden var hemvärnet på plats för att bidra med resurser.

– Det vi har gjort nu är vi att vi bidragit med motorcyklar som man kan köra ute i terräng med. Sedan är det också personal där ute. Det är ungefär 15 personer plus motorcykelförare på plats nu, säger Jan Bohman, kommunikationschef för Södra militärregionen.

Igår fokuserades sökandet runt Dunö, och idag är sökområdet runt Rinkabyholm med omnejd.

– Vi är fortsatt intresserade av iakttagelser från hela Kalmar kommun, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid Polisen region syd.

Initialt i sökandet uppmanade polisen privatpersoner som ville hjälpa till i sökandet att inte färdas till fots utan istället patrullera med bil. Detta för att inte försvåra sökhundarnas spårande i naturen.
Initialt i sökandet uppmanade polisen privatpersoner som ville hjälpa till i sökandet att inte färdas till fots utan istället patrullera med bil. Detta för att inte försvåra sökhundarnas spårande i naturen.Foto: Jonatan Bergöö
Sökinsats efter försvunnen flicka på Dunö

Detta har hänt:

Torsdag

07.39: Ett larm om försvunnen person inkommer till polisen.

10.12: Polisen går ut offentligt med signalement på den försvunna flickan. Man ber allmänheten om hjälp, men uppmanar att frivilliga sökande håller sig borta från naturen för att inte försvåra arbetet för sökhundarna.

12.00: Barometerns reporter på plats vittnar om ett flertal poliser som söker igenom uthus och förråd på fastigheter på Dunö.

– De går in i trädgårdar och tar hjälp av fastighetsägare för att söka igenom utrymmen”, säger Jonatan Bergöö.

13.25: Polisen arbetar på platsen med flera ”vanliga” patruller, hundpatruller och polisens drönare, UAS, som arbetar i luften. Även Sjöräddningen är ute och kontrollerar vikarna med hjälp av svävare.

– Flickan är fortsatt försvunnen och vi är intresserade av att få in fler tips om man sett flickan, säger Filip Annas, presstalesperson vid polisen sydost.

17.25: Polisen går ut med en uppmaning till allmänheten om att kontrollera sina trädgårdar och utrymmen. I synnerhet källarnedgångar, uthus, förråd och andra byggnader. Sökandet intensifieras, och en helikopter involveras i arbetet.

– Man jobbar enligt en beprövad metod där man delar in sökområdet i sektorer och letar av varje enskilt område väldigt noggrant, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisen region Syd.

21.00: Polisen meddelar att de fått in ett antal tips som följts upp.

– Men ännu ingenting som lett till att vi hittat flickan.

22.00: Missing People får klartecken av polisen att delta i sökandet. 22.00 samlas ett 15-tal personer vid Bågskytteskolan för en organiserad sökinsats.

Fredag

04.50: Missing People avbryter sökandet för natten. Polisens arbete fortsätter.

07.00: Polisen begär extra resurser från Försvarsmakten.

09.15: Hemvärnet ansluter med terrängfordon och ett 15-tal personer till sökningen.

10.50: Helikopter anländer till sökningen igen.

14.30: Missing People samlas återigen inför ytterligare en organiserad sökinsats.

18.00: En polispatrull hittar flickan vid liv inomhus, söder om Kalmar. Flickan förs till sjukhus för kontroll men ska efter omständigheterna må bra.

Totalt tre svävare deltog i sökinsatsen på Dunö under torsdagen.
Totalt tre svävare deltog i sökinsatsen på Dunö under torsdagen.Foto: Jonatan Bergöö
Minst två hundpatruller deltog under torsdagens sökinsats.
Minst två hundpatruller deltog under torsdagens sökinsats.Foto: Mats Holmertz
Joacim AnderssonSkicka e-post
Jonatan NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons