Annons

Fick nej till boende trots trygghetsgaranti

”Vi erbjuder till och med plats för alla över 85 åringar utan biståndsbedömning.”
Så skrev Johan Persson i en debattartikel före valet.
Ändå nekades en 87-årig Alzheimersjuk man boende.
Kalmar • Publicerad 21 september 2018
Det är ju konstigt att kommunalrådet säger en sak och biståndshandläggaren en annan, säger Berit Alvarsson vars make Gösta inte skulle få plats på äldreboende trots att han fyllt 87.
Det är ju konstigt att kommunalrådet säger en sak och biståndshandläggaren en annan, säger Berit Alvarsson vars make Gösta inte skulle få plats på äldreboende trots att han fyllt 87.Foto: Mats Holmertz

Enligt kommunalrådet Johan Persson har Kalmar kommun satsat så mycket på äldreomsorgen att alla över 85 kan erbjudas en plats bara med hänvisning till personens ålder.

Det uttalandet stämmer inte med de riktlinjer som kommunen antagit.

Annons

Kalmar kommun införde efter, beslöt i omsorgsnämnden i april, från den 1 juli vad man kallar ”Trygghetsgaranti”.

Enligt garantin ska ålder vara ett kriterium som ska väga tungt när en enskild person söker plats på vård- och omsorgsboende.

Berit Alvarsson har fått erfara att varken Johan Perssons uttalande, eller trygghetsgarantin är någon garanti för att få den hjälp man begär.

– Min make Gösta har Alzheimers och vi har ansökt om plats på Möregården, för vi kommer från den delen av kommunen. När jag läste Johans Perssons uttalande blev jag så himla glad. Men det stämmer ju inte ...

Hon var inte den enda som blev överraskad över de nya riktlinjerna.

– Biståndshandläggaren var här någon vecka efter att det stått i tidningen. Och hon var förvånad, hon hade uppenbarligen inte fått informationen.

Trygghetsgarantin har inte för Berit och Gösta betytt en garanti för att få hjälp.

Gösta Alvarsson är 87 år. När biståndsbedömningen gjordes i augusti, blev det nej.

Falsk trygghetsgaranti
Falsk trygghetsgarantiFoto: Mats Holmertz

– Han kunde både äta själv, klä på sig och gå på toa, så han var inte tillräckligt i behov för särskilt boende, trots sin ålder. För mig blev det en käftsmäll, säger Berit Alvarsson. Det går snabbt utför, senaste månaden har han blivit mycket sämre.

Berit Alvarsson, som själv fyllt 85, är en stridbar person och hon är upprörd, både över att Johan Persson skriver saker som inte stämmer, och över situationen för Gösta, som fortfarande bor hemma.

Annons

– Nu ska han bort en vecka. Men det är inte heller bra. Det blir ingen kontinuitet. Det bästa för honom och för mig vore om han fick komma till Möregården. Han känner nästan alla som bor där.

På onsdagen kom biståndshandläggaren på nytt besök.

– Den här gången var de lite mer tillmötesgående och lovade att göra en ansökan åt oss. De sa också att handläggarna ska ha ett möte med Michael Ländin. Uppenbarligen hade de inte fått veta att ålder ska vara tillräckligt för att få hjälp.

Berit Alvarsson är förstås glad över att Johan Persson i stort sett står fast vid sitt uttalande om att alla över 85 har rätt till boende om de vill.

– Jag hoppas verkligen att Gösta får en plats nu, och inte behöver vänta tills han blir för dålig. Det är väldigt tungt för mig som anhörig också, man vet inte från dag till dag hur han mår och hur det ska bli.

Berit Alvarsson hoppas att åldern ska räcka, så som Johan Persson säger.

– Men att få plats utan biståndsbedömning, som som han skrev, är inte samma som att få plats med en biståndsbedömning. Man får ju inte bestämma själv, utan det är någon annan som bestämmer hur det blir, säger Berit Alvarsson.

Sofia HedmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons