Annons

Felparkerare varnas

Parkeringseländet på Stortorget fortsätter. På fredagen varnades bilister utanför det markerade området. I dag, lördag, blir det böter.
Kalmar • Publicerad 20 december 2003

För en vecka sedan öppnades en del av Stortorget för tillfällig julparkering. Det handlar om omkring 20 gratisplatser som begränsas av höbalar mellan Domkyrkan och Rådhuset. Nytt för i år var också en tretimmars begränsning av den fria tiden. Men med parkeringen kom också en uppmaning till Kalmarborna från kommunen: Följ anvisningarna, annars är det sista året som den fria julparkeringen tillåts.

En vecka senare är det parkeringskaos på torget. På fredagen stod bilar lite överallt utanför det markerade området. Dessutom fanns det de som helt struntade i tretimmarsgränsen.

Annons

- Vi har haft folk som ringt in hela dagen. Människor som använder rullator är oroliga över att det ska vara svårt att ta sig fram när bilarna står ända ute vid gångbanan. Parkeringen fungerade bra i en vecka. Det här är ett elände, säger gatu- och parkkontorets chef Per-Olof Johansson.

Delade ut julhälsning

Men felparkerarna slapp ändå böter på fredagen. I stället delade Carparks parkeringsvakter ut en julhälsning från gatukontoret.

- De får en uppmaning om vilka regler som gäller. I dag är vi hyggliga, men i morgon kommer vi inte att vara det, säger Per-Olof Johansson.

Trodde att det var okej

Ann-Helen Franzén var en av dem som fick en lapp på sin vindruta. Men hon trodde att hon parkerat helt lagligt.

- Det stod redan flera bilar här så jag trodde att det var okej. Jag önskar att de hade markerat området bättre, säger hon.

Under fredagen kom det

också upp skyltar som tydligare avgränsade parkeringsområdet. Dessutom kommer politikerna

i gatu- och parknämnden att diskutera frågan.

Annons

- Fortsätter de här tendenserna får vi ta oss en funderare på vad vi ska göra. Ett sätt att få bättre ordning är att ge parkeringsvakterna direktiv om att vara extra vaksamma. Jag ska ta och diskutera vad vi ska göra med parkchefen, säger nämndens ordförande Ingvar Nilsson (s).

Test

Och parkchefen är tydlig i sin ståndpunkt.

- Vi sade inför det här året att vi testar och ser om det funkar. Om Kalmarborna vill ha kvar möjligheten att parkera på torget vid juletid måste man lära sig de vanliga trafikreglerna, säger Per-Olof Johansson.

Magnus Ericsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons