Annons

Färre par ska få provrörsbefruktning

Provrörsbefruktningarna kostar landstinget för mycket. Resultatet av nya prioriteringar är att färre par kommer att erbjudas behandlingen.
Kalmar • Publicerad 31 december 2003

- Behovet av provrörsbefruktning bedöms klart överstiga de ekonomiska möjligheter som finns, skriver den grupp som utarbetat prioriteringarna som landstingen i Kalmar, Jönköping och Östergötland, nu ska följa.

Arbetsgruppen har varit mycket specifik i sitt prioriteringsarbete.

Annons

Paret som vill ha en provrörsbefruktning måste leva i en varaktig relation, vara mantalsskrivet i regionen och hänsyn ska tas till parets möjlighet att fullfölja sina åtagande som föräldrar. Riskerar kvinnan hälsan vid en behandling, om man är organtransplanterad till exempel, får man inte remiss.

Patienter med goda möjligheter att lyckas prioriteras framför dem där chanserna är små. Kvinnan ska vara mellan 25 och 38 år, mannen mellan 25 och 55 år. Överviktiga prioriteras ned.

De som aldrig haft chansen att uppleva föräldraskap prioriteras före dem som redan haft möjligheten, till exempel i tidigare förhållanden.

De som försökt en tid utan resultat prioriteras framför dem som försökt få barn en kortare tid. Det innebär två års infertilitet och genomgången utredning.

Man ger fler par chansen till två försök i stället för att färre par ska få tre försök.

Bara par behandlas, inga enskilda personer.

De som inte prioriteras kommer att få hjälp att få remiss till privat rådgivare, men då får man betala provrörsbefruktningen själv.

Det är fortfarande universitetssjukhuset i Linköping som kommer att utföra provrörsbefruktningarna men man förväntar sig att kliniken både pris- och kvalitetsmässigt håller samma nivå som övriga kliniker i landet.

Mikael Larsson-Ek
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons