Annons

EU behöver en egen polisstyrka

EU behöver få mer inflytande. En satsning på en gemensam europeisk polisstyrka, ett EU:s FBI. Liberalernas valmanifest inför EU-valet ger klart besked, partiet vill öka EU:s betydelse.
Kalmar • Publicerad 7 maj 2019 • Uppdaterad 15 maj 2019
Liberalernas Karin Karlsbro, partiledare Jan Björklund (L), och Said Abdu presenterade Liberalernas valmanifest inför Europaparlamentsvalet under en pressträff i Riksdagens presscenter.
Liberalernas Karin Karlsbro, partiledare Jan Björklund (L), och Said Abdu presenterade Liberalernas valmanifest inför Europaparlamentsvalet under en pressträff i Riksdagens presscenter.Foto: Henrik Montgomery/TT

På tisdagen var det dags för Liberalerna att presentera sin EU-politik. Liberalerna lyfter i sitt valmanifest fram fyra områden där samarbetet bör förstärkas: jobb och välfärd, klimatpolitiken, trygghet och säkerhet samt demokrati och mänskliga rättigheter.

– Vi står inför ett vägval, ett starkare eller svagare Europa, mer eller mindre samarbete. Vårt budskap är att det behövs mer samarbete i ett starkare Europa, konstaterade partiledaren Jan Björklund vid presentationen.

Tommy Lindström är Kalmar läns L-kandidat i EU-valet
Tommy Lindström är Kalmar läns L-kandidat i EU-valetFoto: Mats Holmertz
Annons

Och partiets lokale kandidat på EU-valsedeln, Tommy Lindström från Borgholm, är nöjd med valmanifestet.

– Jag tycker det är bra att vi så tydligt står upp för framförallt EU:s frihetsinslag. Det ska vara lätt för alla att resa och arbeta inom EU. Men detta är friheter vi måste försvara. Det finns högerkrafter runt om i Europa som vill minska friheterna, dessa krafter måste vi stoppa, säger Tommy Lindström som också vill se mer makt till Bryssel.

– Jag vill att EU-samarbetet ska stärkas och inom de politikområden där vi behöver gränsöverskridande samarbete. Där tycker jag att det är bra om EU stärker sina positioner och skapar regler som gäller i alla EU-länder, fortsätter Tommy Lindström.

Är det någon speciell punkt i ert valmanifest som du är extra nöjd med?

– Absolut. Vi här i Kalmar län är hårt drabbade av de internationella stöldligorna som härjar i Sverige. Varje år får vi rapporter om stöldturnéer. I dag kan vår polis inte göra mer än att jaga ligorna fram till vår gräns, detta måste förändras.

– Därför stödjer jag helt planerna på en gemensam EU-polisstyrka. Ett europeiskt FBI. Ett sådant polissamarbete skulle göra det möjligt att jaga stöldligorna över nationsgränserna. Det förslaget känns väldigt bra, säger Tommy Lindström.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons