Annons

"Esteter kan också bli jurister"

Det går lika bra att bli jurist eller civilekonom för elever på det estetiska programmet som för den som läser samhälle eller ekonomi. Men det verkar ha fallit i glömska.
Kalmar • Publicerad 22 april 2016
Mariette Andersson, Henrik Sverkersson, Viktor Olsson, Alma Flink och Marie Thunberg vill göra upp med myten att esteter inte blir behöriga till universitetsutbildningar. Foto: Paul Madej
Mariette Andersson, Henrik Sverkersson, Viktor Olsson, Alma Flink och Marie Thunberg vill göra upp med myten att esteter inte blir behöriga till universitetsutbildningar. Foto: Paul Madej

Som Barometern berättat tidigare i veckan har ekonomiprogrammet blivit väldigt populärt de senaste åren. De estetiska programmen backar däremot över hela landet.

I Kalmar ställs dansinriktningen in på grund av för få sökanden, men även musikinriktningarna som går från 32 till 16 platser. Från att ha varit ett av de mest populära programmen på gymnasieskolorna, så har de estetiska ämnena helt hamnat i skuggan.

Annons

– Det estetiska programmet tappar i onödan. Vi toppade som det mest sökta programmet tillsammans med frisörprogrammet. Eleverna förstod fördelarna och visste att man kan bli jurist, likväl som man kan bli det på samhällsprogrammet eller ekonomiprogrammet. Det estetiska programmet är lika högskoleförberedande, säger Mariette Andersson, rektor för Jenny Nyströmskolans estetiska program.

Varför pendeln har svängt har hon, Henrik Sverkersson, musiklärare och Marie Thunberg, danslärare, svårt att se men tror att den nya läroplanen, som kom 2011 och där de estetiska ämnena prioriterades ner, har påverkat.

Missförståndet verkar utbrett både bland elever, föräldrar och faktiskt även lärare. För en elev som redan gått på kulturskolan och är duktig exempelvis på ett instrument kan programmet ha taktiska fördelar jämfört med att läsa en annan utbildning.

- Ett A i ett estetiskt ämne slår lika högt som samma betyg i till exempel psykologi. Poängen är lika mycket värda, säger Henrik Sverkersson.

Samtidigt trycker lärarna på att det ingalunda är ett "flumprogram".

Den som är helt grön i de estetiska ämnena kan få det tufft. I regel är de som går programmet passionerade i sitt förhållningssätt till karaktärsämnena, och övar mycket och ofta sent in på kvällarna.

– Det går så mycket rykten och finns så många förutfattade meningar. Många får frågan "vad ska du bli då", men det är ju en studieförberedande utbildning. Många tänker så traditionellt på både jobb och utbildning. Men det kommer så många nya jobb så man måste vara innovativ också, säger Marie Thunberg.

Viktor Olsson och Alma Flink går första året på musikinriktningen och de tycker att det är synd att inte fler tar chansen att få en bred utbildning och samtidigt få möjligheten att satsa på sitt intresse.

– För mig var det solklart att välja estetiska. Jag vill hålla på med musik men jag får en backup i och med att det är studieförberedande, säger Viktor Olsson.

Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons