Annons

En oas i juletid

Julen är för många människor en oerhört tung helg; en tid då ensamheten kryper in under huden. En oas i juletid är Stadsmissionen i Kalmar dit många människor kommer på jul­aftonen för att uppleva gemenskap.
Kalmar • Publicerad 24 december 2012
"Stadsmissionen City brukar ha öppet alla vardagar, men även på julafton", säger Gunnel Palmgren medan hon serverar smörgåsar med julskinka. I bakgrunden syns Eva-Lena Eriksson som också arbetar i köket.
"Stadsmissionen City brukar ha öppet alla vardagar, men även på julafton", säger Gunnel Palmgren medan hon serverar smörgåsar med julskinka. I bakgrunden syns Eva-Lena Eriksson som också arbetar i köket.Foto: Paul Madej
Vad kan man göra för en ensam medmänniska? ?Det kan vara så enkelt, ring på dörren och bjud på några lussebullar?, säger Björn Wennerström, Stadsmissionen.
Vad kan man göra för en ensam medmänniska? ?Det kan vara så enkelt, ring på dörren och bjud på några lussebullar?, säger Björn Wennerström, Stadsmissionen.Foto: Paul Madej
"Jag har lärt mig mycket om hur man lyssnar in människor för att kunna närma sig dem på deras villkor?, säger Sara Zendehdel, som går en utbildning i psykosocialt arbete och har valt att göra sina 20 praktikveckor på Stadsmissionen.
"Jag har lärt mig mycket om hur man lyssnar in människor för att kunna närma sig dem på deras villkor?, säger Sara Zendehdel, som går en utbildning i psykosocialt arbete och har valt att göra sina 20 praktikveckor på Stadsmissionen.Foto: Paul Madej

”Berätta om vad stadsmissionen gör för ensamma och utsatta människor”. Det förslaget kom från flera olika personer när Barometern frågade sina läsare vad de ville läsa om i tidningen på julafton.

– I år är helgen extra svår eftersom ledigheten är fem dagar, säger Björn Wennerström på Stadsmissionen.

Annons

Hur gör man om man vill hjälpa någon som verkar ensam? En granne till exempel.

– Man behöver inte krångla till det. Varför inte bara ringa på och lämna över en påse lussebullar?

Björn Wennerström menar att det är bra för oss som har det bra att i bland tänka på de människor runt omkring oss som av olika skäl hamnat i utanförskap.

– Vi vet aldrig när ensamheten kan drabba även oss. De som kommer till stadsmissionen är inte bara missbrukare, som många tror, utan människor som av olika anledningar söker en ­gemenskap.

Björn Wennerström, som är direktor – alltså föreståndare, säger att det finns många människor i Kalmar som vill bidra med gåvor eller tid genom att bli volontärer.

– Förra julen kom en liten kille till stadsmissionen med en julklapp som han ville ge till någon av våra besökare. Mamman förklarade att det var hans eget beslut att ge bort något han själv ägde. Det var så rörande.

Du har arbetat på stadsmissionen i Kalmar sedan 2004. Har verksam­heten förändrats?

– Stadsmissionen startades för att finnas till för alkohol- och drogberoende människor, men med åren har gruppen som kommer till oss breddats. Det kan vara arbetslösa, någon som blivit ensam eller sköra personer som uppskattar den omtänksamma stämning som finns hos oss.

Björn Wennerström berättar att det här om dagen ringde en kvinna och ­berättade att det var en ensam julhelg som väntade henne. Nu ville hon veta om hon var välkommen trots att hon egentligen inte hade några problem.

– Hon förklarade att hon mådde bra, men att hon var så förskräckligt ensam. Hon är hjärtligt välkommen till Stadsmissionen och inte bara på julaftonen.

Annons

Han säger också att det är påtagligt att fler unga kommer.

– Drogberoendet kryper ner i åldrarna, men det är andra unga som kommer också – dels de som vill hjälpa till som volontärer, men det är också unga som kontaktar mig för att de känner sig så otroligt ensamma. Man kan säga att vår verksamhet är en temperatur­mätare på det samhälle vi lever i; ett samhälle där det individualistiska uppmuntras. Uttrycket ”ensam är stark” stämmer inte. Kraften och styrkan växer fram ur gemenskap.

Stadsmissionen i Kalmar har fått många julklappar från människor som vi bidra till andra.

– De julklapparna delar vi ut till våra besökare, men vi delar inte ut alla på julaftonen. Alla som regelbundet brukar komma till oss dyker inte upp då, eftersom de far så illa av alla känslor som julfirandet väcker att de väljer att låsa in sig hemma. Men när de kommer i mellandagarna finns det gåvor som väntar på dem.

På julafton håller Stadsmissionen öppet på kvällen. Björn Wennerström räknar med att det kommer cirka 100 gäster. Ett tiotal volontärer kommer att finnas med under kvällen.

Om: Stadsmissionen.

Önskat av: Ewa Sundström, Nybro, Hans Ankarblom, Mönsterås, och Christina Jonsson, Kalmar.

Julafton:

Stadsmissionen erbjuder jul­gemenskap med mat, julklappar, gemenskap och andakt.

Hanssons krog ordnar julbord för 12:e året i rad för ensamma och utsatta.

Annandag jul

S:t Johanneskyrkan bjuder in till gemenskap i församlingshemmets kafé på eftermiddagen.

På församlingshemmet Garvaregården i Lindsdal brinner elden i öppna spisen på eftermiddagen och man bjuder på gröt, smörgås, allsång och fiskdamm.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons