Annons

En mörk framtid väntar Kalmar län

- Kraftigt minskade födelsetal kommer akut, direkt, att påverka utbudet av barnomsorg och inom skolans område
Kalmar • Publicerad 16 december 2003

Svenskt näringsliv har i samarbete med SCB plockat fram statistik över den förväntade befolkningsutvecklingen i Sveriges samtliga kommuner.

Statistiken har utformats som en prognos fram till år 2012.

Annons

Resultatet är en oerhört dyster framtidsvision för Kalmar län.

Minskar överallt - utom i Kalmar

I elva av länets tolv kommuner, undantaget är Kalmar kommun, kommer antalet barn i åldrarna noll till sex år att minska kraftigt.

Sämst ser framtidsvisionen ut för Hultsfred och Högsby som år 2012 kommer att ha 51,4 respektive 44,1 procent färre barn under sex år än 2000.

- Skulle de här siffrorna slå in får det naturligtvis direkt genomslag med minskad efterfrågan på skola och barnomsorg. Men förhoppningsvis blir inte denna dystra prognos verklighet, säger Anders Åkesson (c), ordförande i regionförbundet.

Hur ska då framtidsvisionen kunna förhindras?

- Hur man än resonerar omkring utvecklingen i det här länet hamnar man till slut ändå i samma gamla tråkiga diskussion om betydelsen av en väl fungerande infrastruktur.

- Ta Hultsfred som exempel. Skulle infrastrukturen byggas ut på ett modernt sätt där skulle arbetspendling till den expansiva Linköpingsregionen inte alls vara något problem, något som skulle kunna få positiva effekter för hela Hultsfred, säger Anders Åkesson.

Men diskussionen om den dåliga infrastrukturen i Kalmar län är ju inte ny. Varför händer ingenting?

- Det som har hänt sedan regionförbundet bildades är att numera slåss inte länets kommuner mot varandra. Nu har vi tre prioriterade områden som vi så sent som i slutet av september informerade regeringen om.

Annons

"Vi har sett ett litet trendbrott redan i år"

- Jag hoppas och tror att även Kalmar län ska få del av de satsningar inom infrastrukturen som planeras. Min uppfattning är att en förbättrad infrastruktur kombinerad med att födelsetalen förhoppningsvis försätter att öka, vi har sett ett litet trendbrott redan i år, kan få den här framtidsvisionen att aldrig bli verklighet, säger Anders Åkesson.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons