Annons

Elkabeln får inte påverka

– Dragningen av elkabeln får inte påverka våra planer på att utveckla Sandvik.
Kalmar • Publicerad 3 november 2009
Johan Persson vill inte att kommunens planer för byggande i Sandvik ska påverkas av elkabeln från Litauen. ARKIVFOTO: Mats HolmertzFoto: Mats Holmertz

Det säger kommunalrådet Johan Persson (S) om Svenska Kraftnäts planer på att dra en elkabel från Litauen till Sandvik, och sedan med luftledning vidare till ställverket i Nybro.

– Sandvik är ett fantastiskt område med en rik naturmiljö. Från kommunens sida ser vi en möjlighet till utveckling, att fler skulle kunna bo permanent i området, säger Johan Persson.

Annons

– Vi har precis arbetat fram en ny områdesplan för Sandvik.

Svenska Kraftnät säger sig ha informerat de berörda kommunerna vid flera tillfällen under det senaste ett och halvt året, men någon sådan information har inte nått Johan Persson.

– Nej, jag har inte hört ett dugg om det här.

– Diskussionerna kommer som jag förstår det att börja i formell mening efter årsskiftet, men vi kommer att behöva starta en dialog med Svenska kraftnät innan dess.

– Det är Svenska Kraftnät som tar initiativ till samråd, men jag kommer också själv att bjuda in dem till möte.

Inte heller Elisabeth Gustavsson (S) ordförande i Södermöre kommundelsnämnd har fått någon information om Svenska Kraftnäts planer.

– Jag vet inte mer än det jag har läst i tidningen. Men det verkar som om många invånare i Södermöre kommer att påverkas av planerna. Självklart är det här en fråga som vi kommer att diskutera i kommundelsnämnden, säger Elisabeth Gustavsson.

Johan Persson hoppas att samrådet ska lösa många frågor.

– Jag hoppas verkligen att Svenska Kraftnät vill hitta en lösning som både kommunen och de boende i Sandvik kan acceptera.

Alla som bor mellan Sandvik och Nybro där luftledningen ska dras fram påverkas också?

Annons

– Ja, om man inte väljer att gräva ner ledningen.

Kostar inte det för mycket?

– I så fall är frågan om det här är rätt plats för ledningen. Om Svenska kraftnät ska komma fram och hitta en bra process i den här frågan tror jag att de måste vara lyhörda för alla åsikter.

Johanna Steinvall
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons