Annons

DOKUMENT: Mobbning, nazism och våldstankar – här är historien om Theodor Engström

Terroråtalade Theodor Engström har under många år lidit av psykisk ohälsa.
Här är historien om uppväxten – och om vägen till attentatet i Visby.
Kalmar • Publicerad 11 november 2022 • Uppdaterad 6 december 2022
b
b

DEL 1: Engström om skoltiden: ”En fullständig mardröm”

Redan i lekis blir pojken Theodor Engström utfryst av de andra barnen. Under skoltiden får han sedan utstå isolering och mobbning. Han får aldrig känna på riktigt djup vänskap och han vet att han är annorlunda men förstår inte varför.

Det var först när han misslyckades med universitetsstudierna som han fick svar på frågan. Efter det började han få våldsfantasier.

DEL 2: Engström söker gemenskap i nazismen

Annons

Theodor Engström engagerade sig under några år i den nazistiska rörelsen. Det gjorde han efter att ha blivit besviken på Sverigedemokraterna som han ska ha varit medlem i. Han deltog i nazistiska demonstrationer i hopp om att hitta vänner men förblev ensam.

DEL 3: Engström isolerar sig från omvärlden

Theodor Engström kände sig bortglömd av psykiatrin och osynliggjord i samhället. De tre sista åren mådde han allt sämre, samtidigt som han började experimentera med droger. Själv förklarar han mordet på Ing-Marie Wieselgren som ett sätt att tvinga fram en samhällsdebatt.

LÄS OCKSÅ:

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons