Annons

Det blev tokigt med Jämo

– Det blev tokigt när vi sa att vi skulle anmäla kommunen till Jämo. Nu vet vi att det är Diskrimineringsombudsmannen vi ska kontakta.
Kalmar • Publicerad 2 mars 2012
Tomas Eriksson.
Tomas Eriksson.Foto: 

Det säger Tomas Eriksson, VD för Södra skolan.

Barometern berättade i gårdagens tidning om konflikten mellan Södra skolan och Kalmar kommun när det gäller idrottshallar.

Annons

I onsdags beslutade skolans föräldraråd att göra en anmälan till jämställdhetsombudsmannen, Jämo. Men 2009 slogs de fyra dåvarande diskrimineringsombudsmännen ihop och bildade Diskrimineringsombudsmannen, DO.

– Vi tänkte i gamla strukturer och därför blev det fel namn. Då har vi lärt oss något nytt idag, säger Tomas Eriksson.

Frågan är om DO är rätt instans för Södra skolans klagomål på att elever i kommunala skolor och friskolor behandlas olika när det gäller lektionstid i idrottshallar. Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering som har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

– Vi kommer att i första hand vända oss till DO. Det här skulle också kunna vara en fråga för konkurrensverket eftersom skolan är konkurrensutsatt. Det måste finnas en instans som kan pröva frågan. Vi kommer att ta reda på vilken den är, säger Tomas Eriksson.

Johanna Steinvall
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons