Annons

”Det är inte någon beställningscentral utan en bedömning av behovet av sjukvård”

Jag jobbar som en sjuksköterska i primärvården. Överväger att lämna yrket som jag varit i 25 år för något annat.
Insändare • Publicerad 8 december 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag har sammantaget sju års universitetsstudier och tre år på gymnasienivå bakom de bedömningar som görs i telefonen när man kontaktar den vårdinrättning jag arbetar på. Det finns dagar med 200 samtal i kö och kanske bara fem läkartider att tillgå för akuta inbokningar.

”Det finns dagar med 200 samtal i kö och kanske bara fem läkartider att tillgå för akuta inbokningar”, skriver skribenten.
”Det finns dagar med 200 samtal i kö och kanske bara fem läkartider att tillgå för akuta inbokningar”, skriver skribenten.Foto: Tim Aro/TT

Min uppgift tillsammans med mina kollegor blir då att bedöma vem som har behov av en medicinsk bedömning av en läkare eller sjuksköterska. Som medborgare och invånare måste man förstå att besöket till läkare alltid föregås av en medicinsk bedömning grundad på fakta som görs av en sjuksköterska i telefon/digitalt och därefter görs en triagering till läkarbesök, sjuksköterskebesök eller egenvård.

Annons

Det är inte någon beställningscentral där man kan kräva tjänster utan just en bedömning av behovet av sjukvård. Vi människor har slutat med egenvård är ibland min erfarenhet, ofta är det så att behovet av läkartid inte finns men önskas eller krävs! Uppfattningen om att ringa sin hälsocentral och kräva sin rätt till läkartid för att personen själv anser det! Och ofta är det så att våra politiker eldar på detta beteende, bland annat i sina vallöften.

I detta har personen i fråga som ibland ringer också rätt att kalla oss för allt möjligt, könsord och så vidare. Har en känsla av att inte ens till frisören eller Bilbesiktningen beter man sig så illa som vi i sjukvården kan möta i telefonen eller att man kräver tid samma dag. Tänk till på hur ni bemöter oss i sjukvården.

Trött och ledsen sjuksköterska

Annons
Annons
Annons
Annons