Annons

De vill rekrytera 1000 nya sommarvikarier: ”Alla kan söka”

Kalmar kommun söker 1 000 sommarvikarier till olika arbetsområden. Vård och omsorg, park/utemiljö och kök är några av de verksamheter som behöver personal.
– Ju snabbare man kommer in med ansökan desto större urval av jobb får man, säger Annika Eriksson, HR-administratör på Kalmar kommun.
Kalmar • Publicerad 6 februari 2023
Ann Gustafsson, Lars-Rune Ehrnborg och Annika Eriksson har hand om rekryteringen av Kalmar kommuns sommarpersonal.Foto: Alice Lövholm

Personalen på Kalmar kommuns HR-avdelning vill rekrytera 1000 vikarier till den kommande sommarsäsongen. Processen drog igång redan i december och vägen till målet är inte helt enkel.

– Att hitta 1 000 sommarvikarier är den totala utmaningen. Alla jobb är lika viktiga. Vi har en massrekrytering inom vissa områden men andra där vi inte behöver lika många är minst lika viktiga. Vi har medarbetare som måste få semester, säger Annika Eriksson på kommunen.

Annons

De verksamheter som behöver mest sommarpersonal är vård- och omsorg, där behöver kommunen rekrytera cirka 750 vikarier. Annika Eriksson menar att det är en stor utmaning att hitta personal till jobb inom socialt arbete, och äldreomsorg.

– Sedan vill jag också slå ett slag för kosten, säger hon.

– Ja, utbildade kockar växer inte på träd, tillägger kollegan Ann Gustafsson.

När de väl tillsatt all personal är kommunens förhoppningar att det ska flyta på, utan avhopp eller andra förändrade omständigheter.

– Det är alltid svårare att rekrytera när semesterperioderna har gått igång, säger Annika Eriksson.

– Vi ser alltid till att ha lite pluspersoner för vi vet att det alltid är någon som inte kommer efter midsommardagen som brutit benet, tummen eller av andra orsaker inte kan fortsätta sitt vikariat, säger Lars-Rune Ehrnborg.

För den som aldrig sökt jobb tidigare kan det vara svårt att veta hur man ska göra för att lyckas få en anställning.

Vilka kan söka sommarjobb hos er?

– Alla kan söka. Du behöver inte studera inom ett visst område, det är positivt med utbildning eller pågående utbildning inom ett visst område men vi tittar mycket på personlig lämplighet och att man passar in för uppdraget, säger Annika Eriksson på kommunen.

Vissa yrkesgrupper kräver att du är legitimerad. Exempelvis om du söker vikariat som arbetsterapeut eller sjuksköterska. Men kommunen uppmuntrar alla till att söka de jobb som man är intresserade av.

Annons

Vad ska man tänka på när man söker?

– Det är viktigt att ansökan är uppdaterad. Om man till exempel fått körkort ska man inte glömma att skriva med det. Det personliga brevet behöver inte vara så långt utan vi vill få ett hum om vem du är. Sedan är det alltid bra om man kan jobba hela sommaren, för då har man större möjlighet att få jobb.

Kommunens jobbannonser har legat ute sedan december och är öppna fram till juni men Annika Eriksson förklarar att man inte ska vänta med att söka.

– Det är viktigt att tänka på att det är en löpande process. Även om vi har stoppdatum i mitten av juni så rekryterar vi under hela perioden. Ju snabbare du kommer in med ansökan desto större urval av jobb har du, säger Annika Eriksson.

Den 15 februari arrangeras en jobbmässa på Guldfågeln Arena där kommunen är på plats tillsammans med över 60 olika arbetsgivare. Där finns det möjlighet att ställa frågor och prata om sommarjobb.

Fakta

Ett urval av kommunens olika sommarjobb

Arbetsterapeut: Kräver att du är legitimerad och har körkort.

Fysioterapeut/sjukgymnast: Kräver att du är legitimerad och har körkort.

Kock och köksbiträde: Du ska gärna ha gymnasieutbildning i storkök eller annan utbildning som bedöms likvärdig.

Lokalvårdare: Du är serviceinriktad, ansvarstagande och strukturerad.

Omsorg om äldre: Du har ett intresse av att möta människor i den situation de befinner sig i och vilja hjälpa andra.

Park- och utemiljöarbetare: Personlig lämplighet.

Rehabassistent: Utbildad undersköterska eller rehabassistent eller pågående utbildning.

Sjuksköterska: Kräver att du är legitimerad och har körkort.

Socialt arbete: Du är en ansvarstagande och lyhörd person.

Alice LövholmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons