Annons

”De borde se över sina rutiner”

Pappan bestals på äldreboendet.
Utredningen är nedlagd och några pengar från försäkringen får inte dottern.
Kalmar • Publicerad 23 augusti 2013

I början av augusti dog en äldre man som vårdades på ett äldreboende i Kalmar kommun. När dottern städade ur hans rum upptäckte hon att kontanter och smycken som var inlåsta hade stulits.

– Jag vill belysa ur ett vidare perspektiv hur man som äldre kan drabbas. Kanske tänker de till lite på kommunen. De borde se över sina rutiner, säger dottern.

Annons

Enligt äldreboendet har man vidtagit åtgärder efter händelsen.

– Vi jobbar ständigt med att förbättra våra rutiner så att vårdtagarna får det bättre, säger enhetschefen på äldreboendet.

Stölden anmäldes till polisen som lade ner utredningen eftersom det inte fanns något att gå vidare med. Enligt Ulf Juhlin, förundersökningsledare vid polisen, är det svårt att lösa stölder på liknande boenden.

– Ofta är det mycket personal som har tillgång, samt andra som vistas i lokalerna. Har vi inte ögonvittnen eller kan säkra spår blir det svårt att lösa, säger Ulf Juhlin.

Hemförsäkringen som pappan tecknat täcker inte stölden. Anledningen är att man inte kan visa att någon olovligen brutit sig in, eftersom rummen inte går att låsa.

– Men man kan inte generalisera, vi tittar på varje enskilt fall. Vi är medvetna om problemet och just den här skrivelsen i villkoren har vi uppe på diskussion, säger Stina Franzén, skadechef på Länsförsäkringar Kalmar län.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons