Annons

De belönas med innovationsstipendium

Almi och regionförbundet delade förra veckan, för tredje gången, ut stipendier till tre kvinnliga innovatörer.
Kalmar • Publicerad 16 december 2003
Ulla Bigelius, Lena Henningsson och Inger Henriksson fick 2003 års innovationsstipendium.FOTO: MATS HOLMERTZ
Ulla Bigelius, Lena Henningsson och Inger Henriksson fick 2003 års innovationsstipendium.FOTO: MATS HOLMERTZFoto: 

Årets pristagare var arbetsterapeuterna Ulla Bigelius och Lena Henningsson, från länssjukhuset i Kalmar, som gemensamt klurat ut ett verktyg som underlättar för rörelsehindrade njurpatienter att själva utföra bukanalys i hemmet. De två delade på ett innovationsstipendium om 10 000 kronor.

Ytterligare ett stipendium om 10 000 kronor delades ut till Inger Henriksson, undersköterska inom Kalmar kommuns hemtjänst. Inger Henriksson har tagit fram en förhöjningsanordning med låsbara hjul som gör det möjligt för patienter som vårdas i sina egna hem att få ha kvar sina privata sängar.

Annons

- Jag funderade länge, jag förstod ju att många äldre helst inte ville att vi bytte ut deras säng mot en sjukhus säng bara för att vi skulle kunna flytta runt sängen.

De produkter som nu prisats har vidareutvecklats och just nu testas prototypversionerna.

- Målet är att vi vid omsorgsmässan i Älvsjö i april 2004 ska vara på plats och visa upp de här produkterna. Det finns ett intresse för dem, det vet jag, säger innovationsrådgivare Hans Silveborg, Almi.

Hur kommer man då på en idé som slutar med ett innovationspris?

- För oss handlade det om ett konkret fall. En kvinna som på grund av problem med rörlighet och finmotorik i händerna inte klarade av sin påsdialys. Då satte vi oss helt enkelt och funderade över om det skulle kunna gå och utforma ett verktyg som skulle kunna hjälpa henne, på den vägen är det, berättar Ulla Bigelius och Lena Henningsson.

I dagarna blev det också klart att satsningen på kvinnliga innovatörer i länet fortsätter i ytterligare minst tre år.

Ett samarbete mellan länets kommuner, regionförbundet, Almi företagspartner i Kalmar län och EU:s regionala fond har gjort det möjligt att fortsätta det arbete som tidigare Stiftelsen innovationscentrum bedrev.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons