Annons

De är proffs på att rätta prov

Just nu sitter tio lärare och rättar närmare 2 000 nationella prov i svenska. De blir proffs på att rätta och eleverna får en mer rättssäker bedömning.
Kalmar • Publicerad 29 februari 2012
Karin Nilsson, Mattias Almswsik, Tomas Lindén, Jennie Jennerstrand, Karin Almroth och Viveka Mattisson är några av de svensk-lärare som gemensamt rättar nationella prov i svenska för alla i årskurs 6.
Karin Nilsson, Mattias Almswsik, Tomas Lindén, Jennie Jennerstrand, Karin Almroth och Viveka Mattisson är några av de svensk-lärare som gemensamt rättar nationella prov i svenska för alla i årskurs 6.Foto: Johanna Eriksson

Kalmar kommun har infört gemensam rättning av nationella prov. Alla elever i landet gör samma uppgifter och det nationella provet ska ge lärarna en vägledning när de sätter betyg.

– Men det har visat sig att det framför allt i matematik varit stor skillnad mellan resultat i nationella prov och de betyg eleverna får. Betygen är högre och så är det i hela landet, säger Jonas Hellberg (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Annons

Tidigare har varje lärare rättat sina egna elevers nationella prov. Nu har lärare och rektorer tillsammans valt ut en grupp lärare som blir experter på att tolka Skolverkets bedömningskriterier för nationella prov.

Därför tror Jonas Hellberg på en mer rättssäker bedömning för eleverna. En annan vinst är att varje lärare slipper lägga tid på att rätta nationella prov.

– Men den största vinsten tror jag är att lärarna lär sig mer om hur man bedömer resultat i nationella prov, säger Jonas Hellberg.

Barn- och utbildningsnämnden satsar 500 000 kronor på projektet. Nu är det svenska för sexorna som gäller. För några veckor sedan var det svenska för årskurs nio. Sedan får andra lärare ta över proven i matematik.

I summan ingår vikarier, men lärarna vittnar om att det ibland varit svårt att hitta ersättare. Men de är väldigt positiva till den gemensamma rättningen.

– Vi är fler och kan samråda vid tveksamheter. Vi som jobbar som lärare i svenska som andraspråk sitter ofta ensamma på våra skolor, nu har vi ett brett material att jämföra med, säger Lena André.

Jonas Hellberg hävdar att Kalmars initiativ är ”relativt unikt” och han tror att andra kommuner snart följer efter.

– Jag tror det är en framtidsväg både för lärarnas och elevernas skull, säger han.

Syftet med de nationella proven är att det ska bli en rättvis bedömning och betygssättning. Proven ska även ge underlag för om kunskapskraven uppfylls på en skola eller nationellt.

Det är Skolverket som utformar de nationella proven.

Nationella prov i grundskolan:

Årskurs 3: Matematik, svenska och svenska som andraspråk.

Årskurs 6: Engelska, matematik samt svenska och svenska som andraspråk.

Årskurs 9: Engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk samt ett av ämnena biologi, fysik eller kemi.

Gymnasieskolan:

För utbildning som påbörjats efter den 1 juli 2011 finns prov för kurserna:

Engelska 5, matematik 1c och svenska och svenska som andraspråk 1. Under vårterminen 2012 ges även nationella prov i kurserna engelska 6, matematik 1a, matematik 1b och matematik 2b.

Pia Olofsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons