Annons

Cykelturné för fler LSS-boenden stannar i Kalmar

På fredag cyklar Carl Lidbeck och Robin Berkhuizen in i Kalmar för att prata LSS-bostäder. I kampanjen Funktionshinderbanan trampar de 80 mil genom Sverige för att belysa bristen på bostäder för personer med särskilda behov.
KALMAR • Publicerad 13 september 2017
Carl Lidbeck och Robin Berkhuizen.re
Carl Lidbeck och Robin Berkhuizen.reFoto: Pressbild

Enligt en genomgång av Boverket har Kalmar kommun, liksom mer än hälften av landets kommuner, brist på LSS-bostäder. Behovet väntas inte heller inte vara täckt inom de närmaste fem åren.

Just nu är Carl Lidbeck och Robin Berkhuizen ute på en cykelturné genom delar av Sverige. Målet med kampanjen, som de kallar Funktionshinderbanan, är att prata med psykologer, politiker, boende i LSS-bostäder och anhöriga i olika kommuner för att diskutera hur ett bra LSS-boende ska vara.

Annons

På fredag kommer duon, som trampar fram på en så kallad side-by-side-cykel, till Kalmar för att träffa psykologen Annica Kosner. Hon handleder och utbildar personal på LSS-boenden i lågeffektivt bemötande.

– När ett LSS-boende inte är anpassat efter dem med särskilda behov som ska bo där uppstår frustration och även konflikter. Det påverkar välmåendet hos både personal och boende. Annika handleder personal och vi ser fram emot att höra hennes perspektiv i frågan hur ett bra LSS-boende borde se ut, säger Robin Berkhuizen i ett pressmeddelande.

Bakom kampanjen står även psykologen Bo Hejlskov Elvén, Riksförbundet FUB och Emrahus som bygger LSS-hem.

David IsefjordSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons