Annons

Coronasmittan breder ut sig: ”Gäller att alla hjälps åt”

Första dödsfallet kopplat till coronaviruset är konstaterat.
En person vårdas på intensivvårdskliniken.
– Nu gäller det att alla hjälps åt, säger Lisa Labbé Sandelin.
Kalmar län • Publicerad 27 mars 2020 • Uppdaterad 28 mars 2020
Sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist och smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin gick igenom läget kring coronasmittan i Kalmar län.
Sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist och smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin gick igenom läget kring coronasmittan i Kalmar län.Foto: Johanna Eriksson

När Region Kalmar höll pressträff på fredagen var det ett helt annat tonläge än för en vecka sedan. Coronasmittan är nu mer än verklig i länet och smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin konstaterar att situationen har förvärrats markant de senaste dagarna. Länet upplever samhällsspridning. I Torsås kommun är det konstaterat men högst troligt är läget detsamma även på andra platser. En man i 85-årsåldern har avlidit i sviterna av covid-19, en person vårdas på intensivvårdskliniken och ytterligare nio på infektionskliniken. 25 fall är bekräftade men Labbé Sandelin tror att siffran är betydligt högre.

– Vi har en stark misstanke att flera andra personer är smittade och som vi sätter diagnosen covid-19 på, men som vi inte provtar. Vi har hamnat i ett läge där det inte är så intressant med totalsiffror, säger hon.

Annons

Just nu förändras siffror och tillstånd nästan varje timme. Uppgifter som gäller nu kan vara inaktuella kort senare.

– Just nu blir mest ögonblicksbilder, säger Labbé Sandelin.

– Vi är en ny fas i länet, vi har samhällsspridning. Vi har legat några veckor efter storstäderna och även någon vecka efter övriga regioner. Det är väldigt viktigt nu att var och en gör vad som behövs för att minska smittspridningen. Jag tror alla är medvetna om vad vi kan göra för att bromsa spridningen. Handhygien, hålla sig hemma om man är sjuk och inte gå till jobb och skola då men inte heller någon annanstans för att passa på då man är ledig.

Allt medan fler personer insjuknar i coronamsittan i länet hamnar sjukvården under ett större tryck.

– Arbetet med att utöka kapaciteten för infektionspatienter fortsätter successivt under kommande veckan. Vi jobbar också med att utöka kapaciteten för intensivvårdspatienter, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.

– Eftersom att vi ser tecken på ökad spridning förbereder vi de andra sjukhusen på att ta emot covid-19-patienter. Från och med nästa vecka drar vi ner verksamheten väsentligt på framförallt sjukhuset i Västervik för att frigöra lokaler och resurser. Vi kommer att utbilda personal för att ta emot covid-19-patienter.

Hur ser läget ut med sjukvårdspersonal?

– Vi har personal för vårt normalläge och nu behöver vi väsentligt fler platser. Det är vi inte dimensionerade för och då handlar det om att hitta andra medarbetare och utbilda andra grupper som har närliggande kompetens men som behöver kompletteras, säger Rosenqvist.

5 000 har anmält sig för att förstärka vården i Stockholm, hur ser det ut här?

– Jag har ingen siffra men varje dag hör personer av sig som frivilliga. Vi noterar det och kommer att ta kontakt med personer när vi ser att det behövs.

Annons

Ett bekymmer för Region Kalmar är att de gärna skulle vilja provta fler personer men just nu finns inte möjligheten och anledningarna till det är flera.

– För att kunna provta måste många saker fungera. Man måste ha en metod som är tillräckligt bra på att hitta de som blir sjuka och fria de som är friska. Man måste ha personal på labb som kan utföra analysen. Man måste ha tops som man stoppar i näsan på folk. De tog slut men vi har lyckats skrapa ihop ett antal sådana, säger Lisa Labbé Sandelin.

Just nu ligger fokus på att provta personer som befinner sig i riskgrupper.

– Det kommer hända väldigt mycket på testfronten de närmaste veckorna men just nu är vi i länet begränsade vad det gäller vår testkapacitet på grund av kemikaliebrist. Då har vi valt att prioritera de svaga grupperna.

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons