Annons

CA-chefens fest betalades av företaget

Ägaren till CA-koncernen i Kalmar Johan Claesson påförs inkomster och skattetillägg på närmare en halv miljon kronor enligt ett färskt beslut av skattenämnden.
Kalmar • Publicerad 3 december 2003

När skattemyndigheten granskade CA-chefens ekonomi för inkomståret 2001 fann den flera tvivelaktiga transaktioner mellan privatpersonen Johan Claesson och dennes bolag.

Johan Claesson hade bland annat låtit ett av bolagen betala sitt 50-årsfirande. Tre fakturor var kostnadsförda i Johan & Marianne Claesson AB. Fakturorna var på:

Annons

32 386 kronor från Systembolaget,

146 597 kronor från P Lindberg Golfrestaurant AB,

150 356 kronor från Metropol i Hultsfred AB.

Inalles kostnader för 50-årsfesten på 329 339 kronor.

Får bakläxa

Johan Claesson får bakläxa av skattemyndigheten för detta betalningsförfarande. Bolaget har kostnadsfört utgifter som är att betrakta som dina privata, skriver skattemyndigheten i sitt beslut och höjer Johan Claessons lön från bolaget under året 2001 med det aktuella beloppet.

Sammanlagt höjs hans inkomst av tjänst med 378 367 eftersom skattemyndigheten funnit flera andra oriktiga uppgifter i räkenskaperna. En resa till Dublin i samband med sponsorskontrakt och bokförd i byggnadsfirman Claesson & Anderzén anses vara nöjesresa med stort inslag av golfspel. Därför bedöms Johan Claesson skattepliktig för den liksom för några andra mindre privata kostnader som belastat Johan & Marianne Claesson AB.

Förvaltningskritik

Skattemyndigheten har också erinringar mot hur Johan Claesson skött förvaltningen av fastigheten Furan 5 i Kalmar, hälftenägd av CA. Vissa tjänster, cirka 40 000 kronor, har inte fakturerats. Uttag har därmed skett ur verksamheten vilket Johan Claesson beskattas för som lön.

Skattemyndihetens beslut innebär ytterligare skatt, inklusive skattetillägg för de oriktiga uppgifterna, på 305 000 kronor för Johan Claesson.

Annons

I den skriftväxling mellan Johan Claesson och skattemyndigheten som föregått beslutet och som gällt 50-årsfirandet har Claesson bland annat uppgett att han är delaktig i ett antal utländska bolag samt är styrelseledamot i ett flertal bolag. Gäster från dessa har deltagit i 50-årsfesten. Eftersom det är fråga om jubileumskostnader borde de vara avdragsgilla i bolaget, menar Johan Claesson.

Jubileumskostnader kan visserligen vara avdragsgilla men endast om jubileet avser en betydande milstolpe i ett företags verksamhet. Här är det fråga om ditt personliga födelsedagsfirande, invänder skattemyndigheten.

"Halva kostnaden"

Johan Claesson upprepar sina synpunkter när Barometern-OT ber honom kommentera skattemyndighetens beslut.

- Hälften av de inbjudna gästerna hade stark utländsk förankring. Därför menar jag att åtminstone halva kostnaden skulle gå att dra av, säger Johan Claesson.

Ska du överklaga skattemyndighetens beslut?

-Det är troligt.

Skattemyndighetens beslut innebär att Johan Claessons taxerade förvärvärvsinkomst under 2001 höjs från 1 117 400 till 1 495 800 kronor eller eller med 378 400 kronor kronor. Dessutom påförs han skattetillägg med 85 866 kronor.

Gunnar Rockström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons