Annons

CA-bolag får bakläxa för skatteplanering

CA i Kalmar har fått bakläxa på en avancerad skatteplanering som skulle skapat förluster och avdragsmöjligheter på över en halv miljard kronor för koncernen.
Kalmar • Publicerad 27 december 2003

Det var efter en omfattande revision av företaget i höstas som skattemyndigheten kom skatteplaneringen på spåren. I skattenämnden behandlades ärendet den 5 december.

Enligt ett så kallat omprövningsbeslut där höjs den taxerade inkomsten för två CA-bolag, CA i Osby AB samt CA i Stockholm AB, under 2001 med sammanlagt 23 miljoner kronor. Det leder till ytterligarer skatt för bolagen på 6,6 miljoner kronor.

Annons

Står sig skattemyndighetens bedömning av kvittningar och avdrag får det mer vittgående konsekvenser för CA-koncernen, eftersom en hel kedja av transaktioner inom koncernen och som syftar till minimerad skatt för företaget inte kan användas genom åren. Därför kommer CA sannolikt att föra tvisten vidare, uppger CA:s koncernchef Johan Damne.

- Det är högst troligt att vi överklagar skattemyndighetens beslut till de administrativa domstolarna. Det färska beslutet i skattenämnden är en motgång, men det innebär inget särskilt för oss momentant mer än att det får följder för skattens beräknande. Och om vi förlorar kommer vi inte att kunna åtnjuta de underskott som vi räknat med. Så långt är det klart, säger Johan Damne.

Vilken är företagets strategi för att få ned skatten?

- Jag går inte in på någon teknik. Men det övergripande är att använda förluster för att kvitta bort vinster.

Hur har ni då gått till väga?

- Jag kommenterar inga interna affärer i pressen.

Enligt de handlingar i ärendet som blivit offentliga efter skattenämndens beslut anser skattemyndigheten att CA skapat en rad fiktiva förluster inom koncernen och vid försäljning av aktier genom lån, ovillkorade aktieägartillskott, avskrivna lån och fordringar som inte har något värde. En besvärande omständighet för CA är också att företaget i slutet på december 2001 betalade 11 miljoner kronor för ett bolag för att i framtiden kunna utnyttja dess underskott.

CA-koncernen är ett av Kalmars största företag med en omsättning på cirka 450 miljoner kronor årligen. Företaget äger fastigheter på sammanlagt 500 000 kvadratmeter företrädesvis i Stockholm, Borås, Karlskrona, Växjö och Kalmar. På tillgångssidan finns värden för 3,5 miljarder. Resultatet senaste verksamhetsåret 2002 låg på 91,5 miljoner kronor.

Gunnar Rockström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons