Annons

Brändewall tillbaka som folkpartist

Den före detta moderate tungviktspolitikern Jonny Brändewall gör politisk comeback. Denna gång som folkpartist.
Kalmar • Publicerad 11 december 2003

På måndagen presenterade kommunfullmäktiges valberedning styrelsen till det nya kommunala bolaget Salvestaden

i Kalmar AB. Bland de nominerade döljer sig en politisk comeback av den före detta moderate tungviktaren Jonny Brändewall. Men denna gång representerar Brändewall folkpartiet.

Annons

- Jag har alltid ansett att det är viktigt att näringslivet finns representerat i det offentliga rummet. Det är lätt att politiker och företrädare för näringslivet talar förbi varandra. Men det finns för få företrädare för näringslivet i kommunpolitiken, därför kommer jag tillbaka nu, säger han.

Att det blev just folkpartiet och inte hans gamla parti ser han som naturligt. Folkpartiet har varit det parti som varit mest konsekvent i sin hållning om vad som är offentligt och vad som bäst sköts av näringslivet.

- Partiet har varit ganska litet, men jag har en stor respekt för Bengt Sundström och Anna-Britt Wejdsten som kämpat på. Partiet har levt som man lärt och därför är det inte så konstigt att jag nu ställer upp för partiet när jag blev tillfrågad, säger Jonny Brändewall.

Kritik mot moderaterna

I det ligger en indirekt kritik mot moderaterna som alltså inte varit lika framgångsrika i sin näringslivspolitik.

- Folkpartiet har gjort det bättre. När Bengt Sundström var kommunalråd för två mandatperioder sedan blev han kallad bakåtsträvare av vänsterblocket. Det ser jag som något positivt. Han försökte konsekvent hitta privata alternativ som skulle göra saker billigare för skattebetalarna.

Jonny Brändewall har tidigare varit egen företagare men jobbar nu som kommunikationsansvarig för ett företag i renhållningsbranschen. Under många år företrädde han moderaterna på många viktiga poster i kommunpolitiken. Han var bland annat medlem av kommunstyrelsen, fullmäktige och satt som ordförande i gymnasieförbundet. Men i mitten av år 2000 drog han sig tillbaka från politiken.

Enligt vissa källor skulle beslutet ha föregåtts av en inre maktkamp mellan Brändewall och oppositionsrådet Jan-Olof Wernersson. Men detta förnekas bestämt av Jonny Brändewall.

- Aldrig! Jag avgick av personliga skäl och inget annat.

Tar ett steg i taget

Annons

Nu börjar han på ny kula och

i liten skala. På frågan om han tänker sig fler politiska uppdrag säger han att han kommer att ta ett steg i taget. Först och främst inriktar han sig på styrelseuppdraget i Salvestaden i Kalmar AB. Ett kommunalt bolag som folkpartiet egentligen är emot.

- Det här är en del av demokratin att oppositionen alltid måste vara med. Men jag kommer att inrikta mig på att göra bolaget så vasst som möjlighet så att det sedan går att sälja ut. Om det här blir en guldgruva ska kommunen inte vara den som utför verksamheten. Kommunen ska ägna sig åt det den är duktig på.

Hur tror du reaktionerna blir hos dina gamla partikamrater?

- Det vore konstigt om de reagerade på detta. Jag ser ingen dramatik i mitt beslut. Jag vilar ju fortfarande på en borgerlig värdegrund, säger Jonny Brändewall.

Magnus Ericsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons