Annons

Blandade tankar inför niornas gymnasieval

Snart är det dags för eleverna i årskurs nio att välja gymnasium. På Funkaboskolan i Kalmar råder delade tankar kring valet, och det har inte alltid varit ett lätt beslut att ta.
Kalmar • Publicerad 30 januari 2020
Fyra spända nior på Funkaboskolan. Från vänster: Maja Alic, Lova Gröhn, Parmida Hassani och Molly Akinder.
Fyra spända nior på Funkaboskolan. Från vänster: Maja Alic, Lova Gröhn, Parmida Hassani och Molly Akinder.Foto: Mats Holmertz

I mitten av februari stängs ansökningarna till gymnasiet. Trots att ansökningarna inte är inskickade ännu är niorna på Funkaboskolan mer eller mindre säkra på sina val.

– Det var inte ett jättesvårt val, men jag valde mellan två utbildningar, antingen någonting med idrott eller musik. Det avgörande var att jag är mer intresserad av idrott, säger fotbollsspelaren Lova Gröhn, som ska gå Samhälle och beteende med profil i idrott och ledarskap.

Annons

Förberedelserna inför gymnasievalet börjar redan under vårterminen i årskurs åtta. Då ges information inför gymnasievalet och de får besök av olika gymnasieskolor. I november förra året bjöds sedan niondeklassarna in till gymnasiedagen. Under olika pass fick de där fördjupning om olika gymnasieskolors program och inriktningar, något som har varit avgörande för Maja Alic i hennes val, som ska läsa samhälle och media på Stagneliusskolan i Kalmar.

bild 1/4
Molly Akinder ser fram emot att starta ett nytt kapitel i livet, och att träffa nya vänner.
Maja Alic ska läsa samhälle och media, och ser fram emot att få jobba med kameror.
Love Gröhn valde samhälle och beteende med profil i idrott och ledarskap på grund av hennes fotbollsintresse.
Parmida Hassani har alltid varit intresserad av brottslighet och ska läsa ekonomi och juridik.
Molly Akinder ser fram emot att starta ett nytt kapitel i livet, och att träffa nya vänner.
Maja Alic ska läsa samhälle och media, och ser fram emot att få jobba med kameror.

– Jag stod mellan olika val men till slut blev det samhälle och media. Jag fick mer information på gymnasiedagen och det var avgörande för mig, säger hon och fortsätter.

– Jag tycker att det verkar intressant att jobba med media och vi kommer att få jobba med kameror och sånt, det tycker jag är roligt.

Enligt statistik från Kalmarsunds gymnasieförbund hade ekonomiprogrammet flest sökande för läsåret 2019-2020. Några elever som valt ekonomi och juridik i Kalmar i år är klasskamraterna Parmida Hassani och Molly Akinder.

– Jag har nog alltid varit fast vid att jag vill gå ekonomi och juridik för att jag tycker det verkar roligast, så det var inget svårt val för mig. Linjen handlar mycket om brottslighet och sådant och det är jag väldigt intresserad av, berättar Parmida Hassani.

– Jag valde mellan en samhällslinje och ekonomi, men valet föll på ekonomi för att jag känner att det är en bredare linje, säger Molly Akinder.

Foto: Mats Holmertz

Inför gymnasievalet får eleverna så mycket stöd de behöver av studie- och yrkesvägledare på skolan, i form av enskilda möten med eleverna.

– Det är en alltför stor andel av eleverna som väljer skola före program. Valet kan bottna i att en förälder eller ett syskon gått på en viss skola, och att man då ska följa den traditionen, säger Annie Jerneng, studie- och yrkesvägledare på Funkaboskolan.

Annie Jerneng menar att många elever lyssnar mycket på familj och omgivning. Vanliga råd som hon ger eleverna inför gymnasievalet är att välja ett program som genuint intresserar dem och att de genom gymnasievalet bör utnyttja sina styrkor.

– Gymnasiet ska vara en rolig tid i livet och då gäller det att man får utrymme att jobba vidare på sina styrkor och sådant som man är bra på. De har sedan hela livet på sig att bygga vidare på den grund som gymnasiet ger.

Hon upplever att de flesta eleverna känner sig förberedda, och kanske framförallt förväntansfulla inför gymnasievalet. Vissa tycker att det känns som att påbörja ett helt nytt kapitel i livet. Det som alla fyra elever är överens om att det ska bli roligt att träffa nya vänner på gymnasiet och att få göra det som de är intresserade av.

Janet de KriekSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons