Annons

Biskopen vill ställa in offentliga gudstjänster

Påsken är Svenska kyrkans största högtid, men nu rekommenderar biskop Fredrik Modéus församlingarna i Växjö stift att ställa in de offentliga gudstjänsterna.
Kalmar län • Publicerad 2 april 2020
Biskopen i Växjö stift, Fredrik Modéus, uppmanar nu stiftets kyrkoherdar att vara uppfinningsrika och hitta former för webbsända gudstjänster och andakter.
Biskopen i Växjö stift, Fredrik Modéus, uppmanar nu stiftets kyrkoherdar att vara uppfinningsrika och hitta former för webbsända gudstjänster och andakter.Foto: URBAN NILSSON

”Vi tar ansvar och ställer om. Det är svårt att just nu motivera offentliga gudstjänster”, skriver Fredrik Modéus i ett brev till församlingarnas kyrkoherdar.

Han föreslår i stället ett ”ställföreträdande gudstjänstfirande”, som innebär att att församlingens huvudgudstjänst firas med endast prästen närvarande i kyrkorummet, medan gudstjänstfirarna deltar på distans hemifrån.

Annons

Enligt biskop Modéus innebär ett sådan arrangemang inte att kyrkan ställer in, utan att det handlar om en omställning där kyrkan tar sitt ansvar för att minska spridningen av coronasmittan.

Men han lämnar avgörandet till de enskilda kyrkoherdarna, samtidigt som han uppmanar dem att vara uppfinningsrika:

”Underlätta för människor, var uppfinningsrika, hitta former för webbsända andakter och gudstjänster, erbjud telefonsamtal med bön och välsignelser, gör predikningar tillgängliga, använd sång och musik på ett nytt sätt”, skriver Fredrik Modéus.

Han vill samtidigt att kyrkklockorna ska ringa tre minuter varje dag klockan 17 under hela april månad.

”Uppmuntra människor att stanna upp när de hör kyrkklockorna och be för sjuka, döende, sörjande, sjukvårdspersonal och beslutsfattare”, skriver biskop Fredrik Modéus.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons