Biobränsle till flyg upprör MP: "Det är vidrigt"

Kalmar Artikeln publicerades

Kalmar kommun har beslutat att årligen skjuta till 700 000 kronor till bioflygbränsle. Miljöpartiets företrädare är inte glada. ”Det är vidrigt. Jag är rasande”, sade Daphne Thuvesson (MP).

Det är pengarna som kommunen klimatkompenserar med som ska användas till inköp av bioflygbränsle under 2018 till 2020. Det beslutades på måndagens kommunfullmäktigesammanträde. Medan övriga partier var nöjda med förslaget, Centern talar till exempel om ett historiskt beslut, så är Miljöpartiet kritiskt.

– Mycket av biobränslet består av palmolja. Man förstör regnskogarna i Asien. Ska vi pumpa in pengar i något som förstör regnskogarna, sade Daphne Thuvesson.

Max Troendlé (MP) yrkade på återremiss alternativt avslag och ifrågasatte kvaliteten på underlaget inför beslutet. I fråga om underlaget fick han medhåll av Christopher Dywik (KD) som också gärna sett mer av analys och siffror.

  – Men ibland är morot bättre än piska. Och jag tror att man tar drivmedlet från Finland. Där finns det ingen regnskog, sade Christopher Dywik.

  Johan Persson (S), pekade på nödvändigheten av att Kalmar har en flygplats och att det inte är fråga om att använda palmolja utan frityrolja eller olja från en särskild blomma.

  – Jag tycker att det är positivt om vi kan gå före och minska flygets miljöpåverkan, sade han.

  – Jag undrar vad du tror finns i frityrolja, kontrade Daphne Thuvesson.

  Tanken är att biobränslet som köps in ska blandas med ordinarie bränsle. Modellen är mer effektiv än en flygskatt, menar Centern.

  En annan hätsk debatt rörde en motion som Christina Fosnes (M) lagt om att utreda hur kommunen kan kräva motprestationer vid utbetalning av försörjningsstöd. Dzenita Abaza (S) svarade på motionen och menar att det redan i dag ställs krav på motprestationer.

  – Varför kan inte vi ställa krav på friska personer? Vi borde tänka om och tänka nytt, sade Fosnes.

  Hon får stöd av Carl-Henrik Sölvinger (L), Thoralf Alfsson (SD) och Christopher Dywik (KD) som menar att tiden utan jobb eller utbildning borde användas till något konstruktivt och att Arbetsförmedlingens insatser inte fungerat särskilt bra.

  Till slut ilsknar Bertil Dahl (V) till.

  – Ni lyssnar inte. Vi ställer krav. Det här är en löjlig debatt.