Annons

Bergabranden var anlagd – flera personer misstänkta

Branden i Berga centrum tidigare i år var anlagd.
Det visar resultatet av den tekniska undersökningen.
Kammaråklagare Johan Henningsson uppger att fler än en person är misstänkta för branden.
Kalmar • Publicerad 7 maj 2019
Storbrand igen i Berga Centrum
Storbrand igen i Berga CentrumFoto: Mats Holmertz

Det var den 6 mars tidigare i år som Kalmarborna vaknade upp till nyheten att Berga centrum stod i lågor – igen. 2011 brann en stor del av centrumet ner i en anlagd brand. Då dömdes sju unga killar, tre för anstiftan och fyra för att ha tänt på. Sedan byggdes centrumet upp igen.

I mars i år brann den äldre delen av Berga centrum ner och händelsen har utretts som mordbrand. På tisdagen bekräftade polisen i ett pressmeddelande att det finns teknisk bevisning som pekar på att branden var anlagd. Det har framkommit av den tekniska undersökningen.

Annons

Det finns även personer som misstänks för att ha anlagt branden. Det rör sig alltså om fler än en misstänkt gärningsperson.

Utredningen har nu tagits över av kammaråklagare Johan Henningsson som är fåordig kring det hela.

– Omständigheter på brottsplatsen och fynd som har gjorts pekar mot ett visst håll, säger Johan Henningsson som inte vill säga hur många misstänkta personer det rör sig om, bara att det är fler än en.

Kan du säga om det är kvinnor eller män?

– Jag vill inte uppge kön, säger han.

De misstänkta personerna är inte frihetsberövade i nuläget. De är heller inte delgivna misstanke om brott.

– Vi vill stärka upp bevisningen först, säger Johan Henningsson.

Polisen skriver vidare att de fortsätter med fler tekniska undersökningar och att man inväntar fler provresultat från Nationellt forensiskt centrum.

Det ska även ha funnits kameraövervakning, men eftersom kamerorna brann upp har man inte kunnat få någon information därifrån.

TV: Så såg det ut när Berga brann i mars:

Här saknas innehåll

Annons

Texten uppdateras.

Läs mer om Bergabranden:

Lotta WaghornSkicka e-post
Peter KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons