Annons

Behandlingsbad läggs ned

- Hade jag inte haft möjligheten att få behandling här i badet hade jag inte kunnat gå i dag. Den här behandlingen är otrolig.
Kalmar • Publicerad 5 december 2003
Yvonne Svensson är orolig för vad som kommer att ske med hennes behandlingar om behandlingsbadet på Norrlidshemmet läggs ned. Foto: Mats Holmertz
Yvonne Svensson är orolig för vad som kommer att ske med hennes behandlingar om behandlingsbadet på Norrlidshemmet läggs ned. Foto: Mats HolmertzFoto: 

Anneli Hellsten från Mörbylånga är på väg att lämna bassängbehandlingsbadet på Norrlidshemmet efter ytterligare en behandling.

Samtidigt som hon beskriver den nytta behandlingen gör är hon orolig för framtiden.

Annons

- De får inte stänga verksamheten, den är hur bra som helst.

Men stänga badet är precis vad landstinget planerar för.

Just nu ligger en protestlista utlagd vid badet och hittills har 85 personer, som får behandling där, skrivit på.

- Från början hörde jag bara ett rykte som antydde att verksamheten skulle flyttas till behandlingsbadet på länssjukhuset. Jag forskade vidare och det visade sig att ryktet tyvärr stämde, säger Yvonne Svensson.

För att få mer konkreta besked togs en kontakt med sjukvårdsdirektör Ragnhild Holmberg.

Svaret blev inte det önskade.

"Man har efter noga överväganden sett att förändringen inte bara ger vinster för vård och behandling utan även för effektiviteten. Genom att koncentrera bassängverksamheten till en plats kan landstinget erbjuda längre öppethållande och öka tillgängligheten för patienterna", svarade Ragnhild Holmberg.

Ett besked som förvånar dem som får sin behandling på Norrlidshemmet.

- Här är rent, snyggt och trivsamt. Här finns en kompetent och trevlig personal. Jag får behandling här två dagar i veckan, dessa behandlingar har höjt min livskvalitet. Att flytta verksamheten till sjukhuset, där det redan i dag är svårt att få tider, blir en klar försämring för oss patienter, säger Christer Svensson.

Elisabeth Wennerström är chef för verksamheten på Norrlids-

Annons

hemmet. Hon delar inte sina "badgästers" uppfattning.

- Verksamheten kommer att kunna hålla samma höga kvalitetet och tillgängligheten försämras inte vid en flytt.

Exakt när behandlingsbadet ska stängas är ännu oklart.

- Beskedet jag har fått är att målet är att flytta verksamheten till länssjukhuset någon gång under tiden 2004-2006. Men det är inte aktuellt att göra någon förändring just nu. Först ska en hel del renoverings- och ombygg-

nadsarbeten genomföras på länssjukhuset, säger Elisabeth Wennerström.

Ägare till behandlingsbadet på Norrlidshemmet är formellt Kalmar kommun.

Patienterna som besöker badet på Norrlidshemmet kommer att få regelbunden information om vad som händer med planerna på nedläggning.

- Jag ska hålla alla uppdaterade med vad som händer hela tiden. När det är dags att flytta ska beskedet inte komma som en chock, säger Elisabeth Wennerström.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons