Annons

Bara tre av hundratals planer upphävda på tio år

Länsstyrelsen kan stoppa detaljplaner som går på tvärs med värden som myndigheten är satt att bevaka. Men länsarkitekterna har inte varit särskilt pigga på att skjuta skarpt. På tio år har tre planer rivits upp.
Kalmar • Publicerad 27 maj 2017

Under samma period har mellan 800 och 1 000 detaljplaner slutgranskats av länsstyrelsen. Om de passerar vinner planen laga kraft förutsatt att det inte kommer något överklagande. I tider av byggrusch och ett stort antal mer eller mindre kontroversiella detaljplaner på gång ställer Barometern några frågor om vilket ansvar länsstyrelsen har till Pär Hansson, länsarkitekt sedan två år.

Är tre stoppade planer på tio år en låg eller hög siffra?

Annons

– Jag tror att det är en ganska låg siffra i förhållande till resten av Sverige, men det är bara en känsla som jag har, säger Pär Hansson.

Länsstyrelsen har flera grunder för ett upphävande av en detaljplan. Det är mellankommunala frågor som inte fått svar, strandskydd, hälsa- och säkerhet, riksintressen samt miljökvalitetsnormer för vatten- och luft. Trion planer som fått nobben det senaste decenniet fick det på skilda grunder. Förra året upphävdes en detaljplan i Emmaboda som tillät en industri på en fastighet alldeles invid Lyckebyån. Länsstyrelsen tyckte det inte var utrett hur Lyckebyån skulle påverkas – extra viktigt eftersom Karlskrona tar sitt dricksvatten därifrån.

Nästa stopp gällde ett kraftvärmeverk i Vimmerby 2012. Länsstyrelsen ansåg att ett sådant skulle kunna leda till översvämningar.

Det tredje, totalstoppet för exploatering av Slottsholmen i Västervik 2011, skapade dramatik.

– Det byggs för fullt däruppe nu. Länsstyrelsen gick in och stoppande planen med hänvisning till riksintresset för kulturmiljö och menade att projektet skulle orsaka påtaglig skada. Det fanns en väldigt tydlig motivering. Kommunen körde om hela processen och då fick de okej från länsstyrelsen.

För några år sedan glömdes slutgranskningen av detaljplanen för kvarteret Gesällen bort. Ni fick kritik för bristande hantering av Justitieombudsmannen. Har rutinerna ändrats sedan dess?

- Vi har pratat ganska mycket om hur det ska kunna undvikas. Det är ett viktigt beslut och därför har vi skärpt upp rutinerna. Alla vet vad som gäller. Beslutet är ett kvitto på att planen är okej från vår sida. Sedan kan den överklagas och det är inte alltid domstolen resonerar som vi.

Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons