Annons

”Antikviteten ska helst vara trendig”

Välbesökt antikrunda med många frågor men också en hel del svar.
Kalmar • Publicerad 27 mars 2012
Är detta ett verk av Pierre Jules Mene? I så fall kan Olle Svenssons inrop visa sig vara värd en lite förmögenhet.Foto: Anders Blank
Vad gör en antikvitet värdefull?Foto: Johanna Eriksson
Barometerns antikrunda lockade många.Foto: Johanna Eriksson

En vacker snidad gustaviansk skrattstol eller aluminiumfåtölj med bara 10 år på nacken, vad är mest värdefullt?

– Jag vet att det är den moderna men jag hade i alla fall valt antikviteten, säger slöjdläraren Lars Fagerström.

Annons

Han och ungefär 50 andra kom igår till Barometernsalen för Kalmar egna lilla variant av antikrundan. Expert under kvällen var antikhandlaren Per Fryxell och han förklarade hur det egentligen ligger till med de bägge stolarna.

– Den gustavianska stolen är bättrad och har ett nytt otidsenligt tyg. Aluminiumfåtöljen av Mats Theselius är välgjord och är trendig, säger han.

Just hur trend är en viktig beståndsdel i hur mycket pengar köpare är beredda att lägga på ett objekt.

– Antikviteter är för billiga, säger Per Fryxell. Idag kan du köpa välgjorda rokokostolar för en 50-lapp, det är egentligen rätt hemskt.

Per Fryxell höll en föreläsning om vad det är som avgör värdet på antikviteter, men en antikrunda blir naturligtvis inte komplett utan att man får medtagna ting värderade. Och som sig bör var det både skratt och gråt.

– Va, inte mer, säger Louise Frylén när hon får sin speldosa från 1870-talet värderad.

– Oj, så den kanske kan vara äkta, säger Olle Svensson. Han visar upp en knapp halvmeter hög staty som Per Fryxell medger att den är välgjord och inte alls behöver vara något plagiat.

I botten står initialerna J.P Mene. Den franska konstnären med förnamnet Pierre Jules är känd, skulle statyn vara äkta handlar det säkert om ett värde för över 100 000 kronor.

Viktigast för att få upp priset

Trend - Antikviteten ska helst vara trendig, det innebär enligt Per Fryxell att man kan få upp priset genom att förstöra möbeln med exempelvis en otidsenlig färg.

Orörd - Priset avgörs alltid i vilket skick antikviteten är, om den är restaurerad, hur är det i så fall gjort?

Proveniens - Uppgifter om objektets tillverkare, ursprung, hemvist och tidigare ägare.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons