Annons

Anställd på f-kassan ska ha hanterat väns ärende

En medarbetare vid Försäkringskassan ska ha hjälpt sina vänner med deras ärenden och även sökt på sin ex-fru i myndighetens system - trots att det strider mot myndighetens regler.
Kalmar • Publicerad 9 november 2018

Det är en av vännerna som hamnat i konflikt med medarbetaren, som anmält denne till Försäkringskassan och ärendet ligger nu hos myndighetens personalansvarsnämnd.

De otillåtna handlingarna ska ha skett mellan november 2016 och december 2017 och totalt rör det sig om 149 aktiva handlingar vid 17 tillfällen.

Annons

Under perioden ska medarbetaren ha hjälpt två vänner att få information om deras ärenden, och ska även ha handlagt ett ärende åt en av dem. Därtill ska han ha sökt på sin ex-fru i systemen.

I ett utredande samtal har medarbetaren berättat att han varit inne i sina vänners ärenden för att hjälpa till, som en ren service, och att handläggningen enbart bestod i att lägga ned ett ärende. Vidare uppger han att han känt sig utsatt för påtryckningar från vännerna och att han inte visste att hans agerande var otillåtet och att det rörde sig om en jävssituation.

Sökningen på exfrun säger han var ett misstag.

Anton LernstålSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons