Annons

Anders Enström: Anders Enström: Om det tar tid att få en uppgift bekräftad – ja, då får det ta tid

Barometern-OT har under sin 179-åriga historia sannolikt aldrig varit mer läst än under denna vecka. Det är ett förtroende vi tackar för, men som också ställer höga krav på vårt arbete.
Anders EnströmSkicka e-post
Kalmar • Publicerad 14 mars 2020
Anders Enström
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Situationen vi alla befinner oss i är exceptionell. Oron och ovissheten gör att behovet av tillförlitlig information är enormt. Och för Barometern-OT, liksom för flertalet andra tidningar, har det inneburit ett läsartryck som vi aldrig upplevt tidigare.

Men med det förtroendet kommer också ansvar. I tider där det är lätt att få ”klick” och väcka engagemang är det extra viktigt att vara noggrann med fakta och relevans, och att ibland ha is i magen. Det är ofta bra att vara snabb med nyheter, men om det tar tid att få en uppgift bekräftad – ja, då måste det få ta tid.

Annons

Rykten och spekulationer finns det andra som omfamnar, inte minst Facebook. Det är just i kristider som problemen med de sociala medierna blir som tydligast. Det handlar inte bara om falska fakta, rykten, och konspirationsidéer. Lika problematiskt är tonläget – ilskan, anklagelserna, påhoppen.

”Det är ofta bra att vara snabb med nyheter, men om det tar tid att få en uppgift bekräftad – ja, då måste det få ta tid.”

Det är därför vi blir allt mer restriktiva med att publicera länkar till vårt innehåll på Facebook. De diskussioner som följer i trådarna spårar allt för ofta ur. Det gäller inte minst artiklar med anknytning till coronaviruset.

Sedan ett par veckor tillbaka ligger våra artiklar om coronavirusets utbredning och konsekvenser öppna även för icke-prenumeranter. Vår princip är att samhällsinformation som är viktig för människors säkerhet och hälsa ska vara tillgänglig för alla.

Den principen har vi tillämpat också i andra situationer, till exempel vid stormar, skogsbränder, svåra trafikolyckor eller farliga utsläpp.

Men dessa publiceringar utgör undantag. Grunden är fortfarande att man måste vara prenumerant för att kunna ta del av Barometern-OT:s innehåll. Det kommer också att gälla en del artiklar som har anknytning till coronautvecklingen. Men det är artiklar som vi bedömer inte är avgörande för individers säkerhet eller hälsa. De kan vara intressanta och viktiga på andra sätt, men inte nödvändiga för att orientera läsaren ur ett säkerhetsperspektiv.

Men varför gör vi så? Det vore väl bättre om allt innehåll låg öppet för alla?

Många tycker för övrigt så på Facebook och Twitter (ofta betonat med versaler och utropstecken).

Och, ja, i den bästa av världar hade vi låtit all journalistik vara öppen för alla. Vårt uppdrag, formulerat av våra ägare i Stiftelsen Barometern, är att göra maximal samhällsnytta. Och vår nytta skulle ju bli ännu större om allt vi gjorde kunde läsas av alla – gratis.

Men som världen faktiskt ser ut hade den samhällsinsatsen blivit kortvarig. Utan prenumeranter hade vi tappat 65 procent av intäkterna, vilket hade inneburit att vi hade behövt säga upp majoriteten av våra journalister. Och utan journalister, ingen journalistik.

Därför kan vi inte öppna allt.

Annons

Och därför är vi djupt tacksamma för alla er som bidrar till journalistiken genom en prenumeration.

LÄS MER: Fler krönikor av Anders Enström:

Annons
Annons
Annons
Annons