Annons

Anders Enström: Anders Enström: Därför bjuder vi dig som är mellan 16 och 25 på all läsning fram till valet

Från och med i dag och sex månader framåt låser vi upp vår sajt helt för dig som är mellan 16 och 25 år. Så att du kan bygga en egen uppfattning och ta diskussionerna inför valet i september.
Anders EnströmSkicka e-post
Publicerad 2 april 2022
Anders Enström
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Montage

Vi har så klart en baktanke med detta. Vi vill få dig att läsa mer, engagera dig mer i samhället och därmed stärka demokratin. Det låter pretentiöst men är faktiskt vårt viktigaste och mest långsiktiga mål, eftersom vi ytterst ägs av en stiftelse som bara har ett syfte: Att göra samhällsnytta.

I linje med den baktanken vill också gärna påverka dina nyhetsvanor, så att du med tiden även blir en betalande prenumerant som bidrar till att vi kan fortsätta göra fri och oberoende journalistik.

Annons

Vi vet att du som är mellan 16 och 25 är många olika personer, i många olika faser av livet. Somliga av er går i skola, på gymnasiet eller universitet. Några har tagit det första trevande klivet in på arbetsmarknaden, andra har hunnit ta flera målmedvetna steg i yrkeskarriären. Ni bor hemma hos föräldrar, i studentlägenheter, möjligen i en första bostadsrätt eller kanske till och med ett hus. Somliga i stan, andra en bit utanför. Ni flyttar runt, reser och lever en stor del av era liv i en digital sfär som på många sätt är mer global än lokal. Kort sagt: Ni är inte särskilt homogena. Och ni är – vilket 16-25-åringar alltid varit – ganska svårfångade för en lokaltidning.

Traditionellt sett börjar man prenumerera på en lokaltidning i en lite senare fas av livet. När man rotar sig och bildar familj. När nyheter om förskola, skola, arbetsmarknad, sjukvård, äldreomsorg blir viktiga på ett annat sätt. Vilket generellt sett är allt senare, en bit över 30 snarare än 16-25.

”För att vi vet att ni är en ovanligt värderingsstyrd generation. Ni bryr er. Kanske mer än unga gjort på länge.”
Anders Enström

Men vi tror ändå att ni kan ha nytta av oss redan nu.

För att vi vet att ni är en ovanligt värderingsstyrd generation. Ni bryr er. Kanske mer än unga gjort på länge. Vi ser det i klimatfrågor, jämställdhetsfrågor och inte minst i engagemanget kring Rysslands invasion av Ukraina. Men också sjukvårdsfrågor och skattefrågor kommer högt på intresselistan, enligt Ungdomsbarometern. Unga driver på. Vill påverka. Förändra.

Ni vet också att den som tänker globalt behöver agera lokalt.

Men för att kunna påverka behöver man hänga med. Förstå hur beslut tas, när och av vem. Kanske själv gå in och tycka till i rätt fas. Och sedan ta ansvar för att rätt politiker får makten att bestämma i de folkvalda församlingarna.

Det är ju tre val det handlar om i höst: till riksdagen, regionen och kommunerna. Många fokuserar på riksdagsvalet, eftersom det är partiledare och nationella frågor som syns mest i riksmedierna. Men det flesta av dina vardagsfrågor avgörs faktiskt i region och kommuner. SVT kunde nyligen konstatera i en undersökning att bara hälften av de tillfrågade kände till att sjukvårdsfrågorna avgörs i regionfullmäktige. Med andra ord: att läsa på är viktigt för den som vill ta ansvar.

”Så din insats för en starkare demokrati kan vara så enkel: läs samhällsnyheter och diskutera dem med dina kompisar.”

Och det finns faktiskt inga genvägar till att skaffa sig koll. Det handlar i hög grad om att tänka kritiskt och konsumera seriösa medier. Gärna flera, för att få olika perspektiv.

Forskning visar att det finns en samband mellan läsning av nyheter och samhällsengagemang. Om man dessutom hittar medmänniskor att prata politik med ökar engagemanget ytterligare. Så din insats för en starkare demokrati kan vara så enkel: läs samhällsnyheter och diskutera dem med dina kompisar.

Saknar ni ämnen; registrera dig och surfa in på Barometern-OT – helt gratis från och med i dag och sex månader framåt.

Annons

Och om det är något du saknar – tveka inte att höra av dig. Din röst är viktig – också för oss.

Annons
Annons
Annons
Annons