Annons

Alltfler rattfyllerister fast i polisens kontroller

Antalet anmälda rattfyllor
i Kalmar ökade med över 20 procent förra året.
- Ett skäl är att polisen varit drivande och arbetat effektivt, säger Christer Folkesson, Motorförarnas helnykterhetsförbund.
Kalmar • Publicerad 4 januari 2003

Under 2001 fråntogs 276 bilister sina körkort i samband med polisens nykterhetskontroller i länet. 2002 steg siffran till 335, en ökning med över 21 procent.

Samtidigt är mörkertalet stort. Enligt Christer Folkesson inträffar runt 500 rattfylleribrott varje dygn i Kalmar län.

Annons

- Det är en uppskattning som bygger på statistik som visar att mellan 15 000 och 16 000 fyllekörningar görs varje dygn i hela Sverige.

På gränsen

Framför allt är det unga personer som åker fast. Ofta har de inte speciellt hög promillehalt utan befinner sig på gränsen mellan lagligt och olagligt. Men omkring tio procent av de personer som fråntogs sina körkort i Kalmar län förra året hade en alkoholhalt på över två promille i blodet när de stoppades. Mest visade blodproven hos en person som körde moped med 3,44 promille och hos en person som förorsakade en olycka när han körde bil trots 3,24 promille.

Tipsar polisen

- Det är otroliga siffror. De flesta är medvetslösa efter att ha druckit så mycket. Enligt en undersökning har 80 procent av dem som åker fast för grov rattfylla också svåra alkoholproblem och en höjd toleransnivå, säger han.

Christer Folkesson vet inte varför fler fälldes för rattonykterhet förra året än dessförinnan. Han tror att en bidragande orsak kan vara att många numera har mobiltelefoner och tipsar polisen om de ser något misstänkt.

- Jag vill också poängtera att Kalmarpolisen gjort en jätteinsats. Det är rätt fantastiskt att man ökat antalet ingripanden trots minskade resurser, säger Christer Folkesson.

Ökat fylleri i trafiken

Trafikpolisen Kent Alvarsson tycker att ökningen av indragna körkort framför allt ska ses som något positivt. Ingen vet ännu om fler ingripanden betyder att fler förare är berusade.

- Det är bra att vi får tag på så många som möjligt. Det beror delvis på fler kontroller. Men jag tror också att fylleriet i trafiken ökar, speciellt bland ungdomar, säger han.

Ossian Grahn
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons