Annons

35 lokala förebilder – därför behövs internationella kvinnodagen

Framgångsrika företagare, kreativa konstnärer och engagerade eldsjälar. Länet är fullt av kvinnliga förebilder. För att uppmärksamma internationella kvinnodagen samlade Barometern-OT några av dem för ett gemensamt foto – och för att ta reda på vilka som inspirerat dem och vilka jämställdhetsfrågor de tycker är viktigast idag.
KALMAR LÄN • Publicerad 8 mars 2023
Barometern-OT samlade 35 inspirerande kvinnor för ett gruppfoto i Gröna salen på Kalmar slott.
Barometern-OT samlade 35 inspirerande kvinnor för ett gruppfoto i Gröna salen på Kalmar slott.Foto: Mats Holmertz
FAKTA

35 kvinnliga förebilder – så valdes de ut

Vi har bjudit in kvinnliga förebilder med olika viktiga funktioner i samhället från olika delar av länet. Men Kalmar län är också fullt av andra inspirerande kvinnor som inte fick plats på bilden, vill du tipsa om någon mer som vi borde berätta om, mejla till tips@barometern.se.

TV: Här möts kvinnorna på slottet – följ med bakom kulisserna på minglet och fotograferingen

Här saknas innehåll

Stor enkät om ✓ främsta förebilderna ✓ internationella kvinnodagens betydelse ✓ viktigaste kvinnofrågan idag

Fanny Hammarström.
Fanny Hammarström.Foto: Mats Holmertz

Fanny Hammarström, 26, fastighetsmäklare i Nybro och Emmaboda

Driver sin egna mäklarfirma Hemny Fastighetsförmedling AB och har tidigare arbetat på två andra mäklarfirmor.

Vad har du haft för kvinnliga förebilder?

Annons

– En som inspirerat mig är Johanna von Sydow, grundare av Equestrian Stockholm. Hon lyckas kombinera att som ung företagare driva ett framgångsrikt företag utan att för den delen försaka familj. För kvinnor ställs ofta karriär och familj mot varandra men flera exempel visar att det faktiskt går att kombinera.

Elin Lindeblad.
Elin Lindeblad.Foto: Mats Holmertz

Elin Lindeblad, 27, friidrottare och fystränare, Kalmar

Var en av landets mest lovande häcktalanger i unga tonåren. Nu är hon fystränare för FBC Kalmarsunds innebandylag och siktar också högt inom friidrotten.

Vad har du haft för kvinnliga förebilder?

– Massor, men mina största är min mamma och min syster. Min mamma är min bästa vän. Behöver man råd och hjälp är det alltid henne jag vänder mig till. Sedan har jag idoler i idrotten och man har sett upp till Susanna Kallur bland annat, om man tittar rent sportsligt.

Selma Kahrimanovic.
Selma Kahrimanovic.Foto: Mats Holmertz

Selma Kahrimanovic, 30, delägare och mäklare på Pontuz Löfgren i Kalmar

2015 anställdes hon av Pontuz Löfgren och har sedan dess gjort en raketkarriär och har flera utmärkelser i bagaget.

Vad har du haft för kvinnliga förebilder?

– Min mamma har fått hålla upp en hel familj och hon har haft det lite tuffare än andra kanske. Hon kom som 27-åring från ett krig med två små barn och har ändå kunnat skapa en karriär och en vardag i ett helt nytt land. Hon har alltid varit noga med att internationella kvinnodagen ska firas. I Bosnien, där jag kommer ifrån, har alla kvinnor ledigt från jobbet den dagen.

Paulin Nesset.
Paulin Nesset.Foto: Mats Holmertz

Paulin Nesset, 54, ordförande i internationella kvinnoföreningen Olivia i Oskarshamn

Kom från Malaysia till Sverige 2003. Genom sin roll i Olivia är hon ett stöd och en förebild för många nysvenska kvinnor i Oskarshamn.

”Det verkar som om utvecklingen där går bakåt just nu och det är inte bra. ”
Paulin Nesset

Vilken tycker du är den viktigaste kvinnofrågan just nu?

– Jämställdheten. Det verkar som om utvecklingen där går bakåt just nu och det är inte bra. Vi måste vara transparenta och prata mer om jämställdhet mellan könen. Och arbetet börjar i hemmen, det är där förändringen måste ske.

Annons

– Min mamma är min största kvinnliga förebild. Hon blev ensam med tio barn när min pappa dog när jag bara var ett halvår. Men hon kämpade på, fostrade oss alla barn och visade att en kvinna kan leva bra även utan en man.

Sofie Gunnarsson.
Sofie Gunnarsson.Foto: Mats Holmertz

Sofie Gunnarsson, 41 år, platsstrateg, Oskarshamn

Har i många år arbetat hårt för att utveckla och marknadsföra Oskarshamn. Är platsstrateg, egen företagare och styrelseledamot i olika bolag.

Vilken tycker du är den viktigaste kvinnofrågan just nu?

– Aborträttsfrågan i USA skrämmer mig. Att det känns som att vi tar stora kliv bakåt i ett land som man kan tro är mer modernt. Annars generellt är det i krig och kriser barn och kvinnor drabbas hårdast. Just nu känns Ukraina så nära och jag blir extra berörd av kvinnornas situation där. I ett svenskt perspektiv är unga flickors mående en fråga vi behöver jobba mycket med.

Frida Svanberg.
Frida Svanberg.Foto: Mats Holmertz

Frida Svanberg, 28, influencer, Färjestaden

Hennes Instagramkonto @fridasvegobak har närmare 66 000 följare och har nu blivit hennes heltidsarbete.

Vad har du haft för kvinnliga förebilder?

– Karriärmässigt är Therese Lindgren en av mina största förebilder. Hon var den som fick mig att våga göra det jag gör i dag och att prata så öppet om psykiska ohälsa som hon gör har gjort att jag också vågar göra det. Jag märker att det har en stor inverkan på andra. Privat är det min lillasyster. Hon är en av de coolaste, mest självsäkra och härligaste personerna jag vet.

Gulistan Ucar.
Gulistan Ucar.Foto: Mats Holmertz

Gulistan Ucar, 31, eldsjäl som bland annat leder IFK Kalmars integrationsarbete

Leder IFK Kalmars arbete med att få invandrarflickor i Norrliden att börja spela fotboll. Driver också Läxhjälpen tillsammans med sin mamma för att hjälpa barn och ungdomar med läxorna.

Vad har du haft för kvinnliga förebilder?

– Mina främsta förebilder är mamma och mormor. De har gått igenom mycket, men är fyllda av styrka och vilja att påverka och förändra orättvisor. Mormor gick bort den 8 mars med så den dagen betyder lite extra för mig. Jag har förmånen att ha väldigt många kvinnliga förebilder i min omgivning. Jag är omgiven av fantastiska väninnor och kollegor som inspirerar mig dagligen.

Louise Östlund.
Louise Östlund.Foto: Mats Holmertz

Louise Östlund, 48, vd för Science Park i Kalmar

Annons

Vd på utvecklings- och företagsparken Science park. Är också teknologie doktor i datavetenskap.

Vad har du haft för kvinnliga förebilder?

– Jag har en kollega som heter Lena Miranda, vd för Linköping Science Park, som gör ett fantastiskt jobb. Sedan finns det andra kvinnor som inspirerar mycket som min mamma när hon levde och goda väninnor. Jag har alltid varit fascinerad av Jackie Kennedy också, jag plockar från olika håll.

”Jag tycker det är sorgligt att vi ska behöva ha en kvinnodag”
Louise Östlund

Vad betyder den internationella kvinnodagen för dig?

– Jag tycker det är sorgligt att vi ska behöva ha en kvinnodag. Det borde inte vara någon skillnad på kvinnor, män eller hens. Det handlar om kompetens och lämplighet. Samtidigt är det uppenbart att dagen är viktig för samhället.

Anabeli Gonzalez.
Anabeli Gonzalez.Foto: Mats Holmertz

Anabelí D González, 47, konstnär och keramiker, Kalmar

Växte upp i ett fattigt hem i Mexico City. Bor i Kalmar sedan början av 2000-talet. Skapade förra året en två och en halv meter hög skulptur i stengods.

Vad har du haft för kvinnliga förebilder?

– I Sverige är det Selma Lagerlöf. Det var inte självklart att hon skulle skriva böcker, vinna Nobelpriset eller köpa tillbaka Mårbacka. Hon är en förebild på så många plan och levde sitt liv som hon ville göra det. Hon var inte bara en fantastisk författare utan också en businesskvinna.

Anna Lundin Leander.
Anna Lundin Leander.Foto: Mats Holmertz

Anna Lundin-Leander, 59, kyrkoherde i Norra Ölands pastorat

Under de senaste åren har hon byggt upp en bred diakoniverksamhet för att hjälpa behövande i samhället.

”Det är ovärdigt i ett land som Sverige att matfattigdomen ökar”
Anna Lundin-Leander

Vilken tycker du är den viktigaste kvinnofrågan just nu?

Annons

– Idag ser jag att ensamstående mammor i vårt närområde kan ha en ekonomisk situation där pengarna inte räcker till mat för dagen. Mamman avstår sin egen middag för att barnen ska få mat på bordet. Det är ovärdigt i ett land som Sverige att matfattigdomen ökar. Detta är en kvinnofråga som vi måste tala mer om!

Carola Karlsson.
Carola Karlsson.Foto: Mats Holmertz

Carola Karlsson, 46, driver Carolas hjälpande hand i Oskarshamn

Hennes ideella förening arbetar med personligt stöd till familjer som har det svårt.

Vilka kvinnliga förebilder har du haft?

– Min farmor. Hon har varit en så stark kvinna. Hon lever inte längre men än i dag är hon min förebild. Hon och Astrid Lindgren.

Vilken tycker du är den viktigaste kvinnofrågan just nu?

– Varje kvinna ska kunna känna sig trygg i sitt eget hem. Man skulle inte ens behöva säga det svaret 2023, men våldet i nära relationer har ökat.

Christel Ödell.
Christel Ödell.Foto: Mats Holmertz

Christel Ödell, 53, vd för Häradssparbanken i Mönsterås

Har haft olika tjänster inom Swedbank, som kontorschef och företagschef, och har även drivit eget företag med ett 30-tal anställda inom friskvårdsbranschen.

Vilka kvinnliga förebilder har du haft?

– Jag har alltid inspirerats av kvinnor som har ett stort driv, mod och engagemang kring sina frågor, frågor som de driver med hjärta och respekt för andra människor.

Vilken tycker du är den viktigaste kvinnofrågan just nu?

Annons

– Det finns jättemånga. En av dem är frågan om våld i nära relationer som drabbar kvinnor och barn. En annan är de populistiska högervindar som blåser och som förespråkar konservativa könsroller.

Hanne Lindqvist.
Hanne Lindqvist.Foto: Mats Holmertz

Hanne Lindqvist, 45, moderat oppositionsråd i Kalmar

I hennes första val som gruppledare ökade M med drygt 5,5 procentenheter i kommunvalet. Hon var tidigare känd som egenföretagare.

Vad har du haft för kvinnliga förebilder?

– Helt klart min mamma. Hon var ensamstående med mig och min syster. Under tiden startade och drev hon företag. Hon inspirerade mig också till mitt stora samhällsintresse och ett brinnande engagemang för politiken. Hon finns inte kvar i livet men finns med oss varje dag. Min syster är också en stark förebild med en oerhörd kreativitet och drivkraft.

Elin Ingvarsson.
Elin Ingvarsson.Foto: Mats Holmertz

Elin Ingvarsson, 39, aktivitetsledare på mötesplatsen Jutegården i Nybro

Har organiserat flera insamlingar för Ukraina och är nu Ukraina-samordnare på deltid i Nybro kommun.

Vad betyder den internationella kvinnodagen för dig?

– För mig betyder den att vi måste fortsätta kampen för kvinnor i världen. I Sverige har vi kommit rätt så långt med jämställdheten, men det finns säkert mer att göra lagstiftningsvägen. Idag finns det många kvinnor och barn som måste lämna sina hemländer på grund av konflikter, och då behöver vi hjälpa dessa att få en bra start i ett nytt land.

Carolina Jonsson.
Carolina Jonsson.Foto: Mats Holmertz

Carolina Jonsson, 38, chef för Virserums konsthall

Sedan drygt ett år tillbaka chef för konsthallen, där bland annat utställningen Skogstokig – en vanföreställning om skador – förra året blev uppmärksammad.

”Jag känner att de patriarkala strukturer som finns är mer tydliga på landsbygden”
Carolina Jonsson

Vad betyder internationella kvinnodagen för dig?

– Vi lever i ett ojämlikt samhälle. Jag arbetar i och med landsbygden, och jag känner att de patriarkala strukturer som finns är mer tydliga på landsbygden. Detta är en dag, men vi jobbar med de här strukturerna hela tiden och årets alla dagar.

Annons

– Ojämlikheten mellan könen är fortfarande den viktigaste frågan i Sverige och internationellt, ett exempel är kvinnorna i Irans kamp som sker just nu.

Dzenita Abaza.
Dzenita Abaza.Foto: Mats Holmertz

Dzenita Abaza, 59, socialdemokratiskt kommunalråd i Kalmar

Ett av Socialdemokraternas främsta namn i Kalmar. Fram till nyligen även ordförande i gymnasieförbundet.

Vad har du haft för kvinnliga förebilder?

– Anna Lindh har varit en politisk förebild för mig och hennes mod och medmänsklighet gjorde intryck på mig. Hon förde en utrikespolitik som byggde på värderingar och hon var aldrig rädd för strider.

Vilken tycker du är den viktigaste kvinnofrågan just nu?

– Det är välkänt att kvinnor tjänar sämre än män. Det har gjorts några framsteg under de senaste åren, men det finns fortfarande stora löneskillnader mellan kvinnor och män.

Lena Ovesson.
Lena Ovesson.Foto: Mats Holmertz

Lena Ovesson, 66, engagerad i Torsås företagscentrum och Företagarna i Torsås

”Industrikvinnan” Lena Ovesson jobbar oförtrutet för att lyfta hela företagssektorn i Torsås.

Vad har du själv haft för kvinnliga förebilder?

– Min första förebild var min farmor som drev byns café och telefonväxel i Västerbotten. Kvinnor i den generationen drog ett enormt lass och att ha egentid fanns inte.

”Att ta sig rätten att omyndigförklara, förnedra, trycka ner och våldföra sig på kvinnor borde vi protestera mot varje dag”
Lena Ovesson

Vad betyder den internationella kvinnodagen för dig?

Annons

– Runt om i världen begränsas kvinnors rättigheter från tidig ålder. Att ta sig rätten att omyndigförklara, förnedra, trycka ner och våldföra sig på kvinnor borde vi protestera mot varje dag!

Wilma Axelsson.
Wilma Axelsson.Foto: Mats Holmertz

Wilma Axelsson, 20, föreläsare och inspiratör från Högsby

Skämdes länge över sig själv, ryggmärgsskadan och rullstolen. Nu visar hon att en funktionsvariation inte behöver vara begränsande.

Vad har du för kvinnliga förebilder?…

– Min mamma, som heter Karin, har alltid ställt upp och stöttat mig vad jag är velat göra. Det är tack vare henne som jag vågar. …

Vad betyder den internationella kvinnodagen för dig?…

– Det är en ytterst viktig dag för att belysa den kraft kvinnor har, framför allt tillsammans. I ett samhälle där vi så lätt jämförs med varandra är det viktigt att visa att vi står enade tillsammans.

Therese Elofson.
Therese Elofson.Foto: Mats Holmertz

Therése Elofson, 48, vice klubbdirektör och kommersiell chef i IK Oskarshamn

Jobbar i IK Oskarshamn med ledningsfrågor, är ansvarig för marknadsföring, varumärke, kommunikation och försäljning mot privat- och företagskunder.

Vad betyder internationella kvinnodagen för dig?

– Jag brukar nämna för min dotter och min son när det är kvinnodagen, men har aldrig firat den. Det finns mycket kvar att göra för kvinnorna, för mig är det kvinnodagen varje dag, försöker att påverka det jag kan till vardags. Men en sak jag gärna vill framhålla är att kvinnor borde pusha och hjälpa varandra mer, även i näringslivet, precis som männen alltid gjort och gör.

Vilken är den viktigaste kvinnofrågan nu?

Annons

– Flickors utbildning. Tänk om alla flickor världen över kunde få utbildning, vilka enorma möjligheter som skulle öppna sig mot en bättre värld.

Anneli Sjöstedt.
Anneli Sjöstedt.Foto: Mats Holmertz

Anneli Sjöstedt, 61, vice vd på Elon Group, Kalmar

Har varit en av få kvinnor med vd-post i ett börsnoterat bolag. Civilekonom med bakgrund som finansdirektör på Evox Rifa-koncernen.

Vad betyder den internationella kvinnodagen för dig?

– Det är att vara en förebild för andra, att visa för andra att det har blivit mer jämlikt. Vi visar att det går att vara kvinna och ledare, det går att få ihop det praktiska.

Vilken tycker du är den viktigaste kvinnofrågan just nu?

– Utifrån mitt område är det kvinnligt ledarskap. Att våga leda och starta företag, att ge eller få stöttning i det. Många kvinnor når framgång i andra områden och det smittar av sig i samhället i stort. När jag blev börs-vd fanns det bara nio kvinnliga börs-vd i Sverige, i dag är det mellan 30-40.

Catrin Stighammar.
Catrin Stighammar.Foto: Mats Holmertz

Catrin Stighammar, 41, verksamhetschef på Kalmarsalen

Blev affärschef som 29-åring på Forex Bank och arbetade sedan som relationsansvarig på Destination Kalmar.

Vad betyder den internationella kvinnodagen för dig?

– Jag tycker att man borde lyfta upp kvinnodagen i alla länder lika mycket som här, men om det vore så kanske den inte skulle behövas. Jag är glad att den finns.

Vilken tycker du är den viktigaste kvinnofrågan just nu?

Annons

– För mig handlar det om att fastställa vad kvinnors rättigheter är eller inte är. Abortfrågan och rätten att skilja sig är viktigast, rätten att fatta sina egna beslut i livet. Jämlika löner är viktigt, men mer för oss i länder som kommit längre.

Anna Flink.
Anna Flink.Foto: Mats Holmertz

Anna Flink, 51, välfärdsstrateg på Kalmar kommun

Började jobbet i Kalmar i december. Tidigare säkerhetschef i Södertälje där hon prisades för sitt arbete med att stoppa bidragsfusk och svarthyror.

Vad betyder den internationella kvinnodagen för dig?

– Att man lyfter upp kvinnors roll i samhället. Det finns en tendens att män anställer män. Jag har inte tillåtit mig att trampas på för att jag är kvinna. Jag brinner för människors lika värde och har fått förmågan att vara stark.

”Kön ska inte spela någon roll utan bara kompetensen. Men så är det inte i dag”
Anna Flink

Vilken tycker du är den viktigaste kvinnofrågan just nu?

– Fler kvinnor i de beslutande forumen leder till jämställdhet. Men då ska kvinnan ha rätt kompetens, kön ska inte spela någon roll utan bara kompetensen. Men så är det inte i dag.

Natalya Denysenko.
Natalya Denysenko.Foto: Mats Holmertz

Natalya Denysenko, 41 år, stöttar ukrainska familjer i Oskarshamn

Har fungerat som ett stort stöd för många av de ukrainska familjer som tagit sin tillflykt till Oskarshamn.

Vad betyder den internationella kvinnodagen för dig?

– I Ukraina firas 8 mars som ett stort kalas. Män brukar komma med blommor till kvinnor. Jag minns att vi som barn gjorde vykort till våra mammor och hade en liten konsert för dem. Det gjordes för att uppskatta kvinnor och deras rättigheter. För mig betyder dagen att föregående århundrade ändrade bilden av kvinnan Jag är stolt över att jag är kvinna, att jag kan få samma möjligheter som en man, trots att det fortfarande finns ojämlikhet i vissa frågor.

Sylwia Frelas.
Sylwia Frelas.Foto: Mats Holmertz

Sylwia Frelas, 40, startade Ukraina i våra hjärtan i Emmaboda

Prisades tillsammans med maken Tomasz Frelas som Årets bragd på Emmabodadagen. Samlade snabbt ihop förnödenheter som lämnades till behövande vid den polska gränsen mot Ukraina.

Annons

Vad har du för kvinnliga förebilder?

– Min kvinnliga förebild är Martyna Wojciechowska. Hon är en polsk journalist som reser jorden runt och gör reportage om underbara kvinnor från världens alla hörn. Hon är självständig, kärleksfull, empatisk och visar oss styrkan hos andra kvinnor från hela världen.

Linda Caneus.
Linda Caneus.Foto: Mats Holmertz

Linda Caneus, 51, senior åklagare i Kalmar

Har lett utredningar mot Högsbypedofilen och paret som totalt dömdes för nästan 200 grova våldtäkter mot sina egna barn.

Vad har du för kvinnliga förebilder?

– Min danska farmor Astrid har alltid varit en förebild för mig – hon blev 100 år och var öppensinnad, fördomsfri och nyfiken på livet. Unga kvinnor i dag behöver också unga förebilder. Journalisten Alice Avenhagen på Svenska Dagbladet är en sådan – hon skriver om redpill-rörelsen och kvinnohatet.

Vilken är den viktigaste kvinnofrågan just nu?

– Efter snart 25 år som åklagare där jag främst arbetat med fysiskt, sexuellt och psykiskt våld mot kvinnor och barn har jag på nära håll sett hur det påverkar. Att arbeta för att sådant våld ska upphöra engagerar mig mest.

Susanne Nylander.
Susanne Nylander.Foto: Mats Holmertz

Susanne Nylander, 45, polis, Kalmar

Är förundersökningsledare på Grova brott Kalmar.

Vad har du för kvinnliga förebilder?

– Jag har ingen speciell, det är otroligt många. Alla de kvinnor som tar en självklar plats, alla de kvinnor som har banat väg historiskt för kvinnors rättigheter, till exempel rätten för kvinnors rätt att rösta.

Annons

Vad betyder den internationella kvinnodagen för dig?

– Den är viktig och den behövs för att belysa hur kvinnor har det både nationellt och internationellt. På ett sätt kan jag tycka det är sorgligt att den fortfarande behövs och att vi inte har kommit längre i jämställdheten och allas rätt till egna val oavsett kön.

Malin Wollin.
Malin Wollin.Foto: Mats Holmertz

Malin Wollin, 44, journalist och författare, Kalmar

”Just nu är mina döttrar förebilder. De och Ewa Fröling”
Malin Wollin

Vad har du för kvinnliga förebilder?

– Jag har som de flesta plockat de bästa bitarna från en lång rad kvinnor, just nu är mina döttrar förebilder. De och Ewa Fröling! Mamma behöver väl knappast nämnas, känd av alla som kvinnan som går runt och är glad. Jag väntar tålmodigt på mitt Anita-stadie av livet.

Vilken är den viktigaste kvinnofrågan just nu?

– Att flickor i hela världen får gå i skolan utan att bli utestängda som i Afghanistan eller förgiftade som i Iran.

Ingeborg Eriksson.
Ingeborg Eriksson.Foto: Mats Holmertz

Ingeborg Eriksson, 60 år, regiondirektör Region Kalmar län

Utbildad civilekonom och tidigare ekonomidirektör landstinget i Kalmar län.

Vad har du för kvinnliga förebilder?

– Alla kvinnor som på olika sätt vågat utmana rådande samhällsstrukturer och bidragit till förändring är förebilder.

Vad betyder den internationella kvinnodagen för dig?

Annons

– På många håll i världen erkänns inte kvinnans rättigheter som en mänsklig rättighet - därför är dagen viktig för mig.

Vilken är den viktigaste kvinnofrågan just nu?

– Våld mot kvinnor - i och utanför hemmet.

Tove Rosenqvist.
Tove Rosenqvist.Foto: Mats Holmertz

Tove Rosenqvist, 50, specialpedagog i centrala barn- och elevhälsan i Mörbylånga kommun

Är också med och håller en samlingslokal öppen för ungdomar under kvällsvandringarna i Färjestaden.

Vilken är den viktigaste kvinnofrågan just nu?

– Fortsatta satsningar på att minska mäns våld mot kvinnor och att stoppa människohandel och prostitution. Att stödja kvinnors kamp i Iran och att stoppa hedersrelaterat våld. Samtidigt är det viktigt att fortsätta satsningar för trygga anställningsförhållande för kvinnor och att ensamma mammor ska ha bra förutsättningar för att arbeta heltid. Vi måste också stödja arbetet att främja sunda kroppsideal för att motverka fysisk och psykisk ohälsa hos unga.

Ullis Hilmersson.
Ullis Hilmersson.Foto: Mats Holmertz

Ullis Hilmersson, 48, jobbar sida vid sida med Carola Karlsson i den ideella föreningen Carolas hjälpande hand

Föreningen hjälper barn och deras familjer i Oskarshamn, Mönsterås och Högsby.

Vad har du för kvinnliga förebilder?

– Min mamma, hon var en stark kvinna som lämnade oss alldeles för tidigt. Men hon är med mig, alltid. Även Astrid Lindgren är en stark personlighet som man har vuxit upp med, hennes engagemang för barnen.

Vilken är den viktigaste kvinnofrågan just nu?

Annons

– Att stärka skyddet runt kvinnor som lämnar våld i nära relationer så väl socialt som ekonomiskt. Att hjälpen för dem ökar så fler vågar lämna och anmäla. Stärkta lagar, snabbare skydd och att det finns pengar för att snabbt få kunna hjälpa.

Annkristin Svensbergh.
Annkristin Svensbergh.Foto: Mats Holmertz

Annkristin Svensbergh, 58 år, sjukhuschef, på länssjukhuset Kalmar

Läkare och specialist i klinisk fysiologi.

Vad har du för kvinnliga förebilder?

– Som läkare är det svårt att inte nämna Karolina Widerström som var Sveriges första kvinnliga läkare. Jag vill också nämna min mor som kombinerade rollerna som ledare, mentor och mor på ett föredömligt sätt.

Vilken är den viktigaste kvinnofrågan just nu?

– Att alla barn oavsett kön – förutom basala behov som mat, värme och kärlek – får möjlighet till utbildning och utveckling i en trygg värld.

Anna Parke.
Anna Parke.Foto: Mats Holmertz

Anna Parke, 46, verksamhetschef Öron-näsa-hals-kliniken på länssjukhuset

Överläkare och verksamhetschef i Kalmar.

Vad har du för kvinnliga förebilder?

– Min farmor, hon föddes 1921 och valde att läsa juridik på universitetet. Under studierna gifte hon sig och var höggravid med min pappa vid sluttentamen. Efter förlossningen förväntade sig min farfar att hon skulle vara hemmafru men det kom inte på fråga. Inom ett halvår hade hon börjat jobba. Då barnomsorg inte fanns blev lösningen au pair från Tyskland. Jag beundrar hennes vilja och kraft att gå sin egen väg.

Lisa Labbé Sandelin.
Lisa Labbé Sandelin.Foto: Mats Holmertz

Lisa Labbé Sandelin, 45, smittskyddsläkare i Region Kalmar län

Var som smittskyddsläkare en av de lokala frontfigurerna under pandemin.

Annons

Vad har du för kvinnliga förebilder?

– Under min utbildning och mitt arbetsliv har jag stött på flera kunniga kvinnliga kollegor som både varit kompetenta i yrket och kunnat dela med sig av sin kunskap på ett inspirerande sätt. Jag vill också lyfta fram min mormor som var mycket engagerad i kvinnorättsfrågor.

”Jag förfäras över att utvecklingen tar flera kliv bakåt i vissa länder.”
Lisa Labbé Sandelin

Vilken är den viktigaste kvinnofrågan just nu?

– Kvinnans rätt till sin egen kropp. Jag förfäras över att utvecklingen tar flera kliv bakåt i vissa länder.

Lise Larsen.
Lise Larsen.Foto: Mats Holmertz

Lise Larsen, 68, musiker, Rockneby

Har bland annat varit sångare i det hyllade proggbandet Ragnarök, samt lotsat mängder med ungdomar in i musiken i sin roll på det tidigare kulturhuset Monokrom.

Vad har du för kvinnliga förebilder?

– Mina kvinnliga förebilder har varit inom musiken. I kronologisk ordning Siw Malmqvist, Kerstin Dellert, Janis Joplin, Sanne Salomonsen, Annisette Koppel med flera. Min största förebild nu är min dotter som 18 år gammal åkte ensam till Kenya, bodde och jobbade som volontär i ett flyktingläger och har jobbat med att hjälpa flyktingar här i Kalmar. Hon är en fantastisk entreprenör, har startat en kristen församling, sociala företag och genomför olika evenemang. Dessutom har hon en fantastisk sångröst!

Annette Andersson.
Annette Andersson.Foto: Mats Holmertz

Annette Andersson, 60, kommundirektör i Kalmar kommun

Annette Andersson blev tillförordnad kommundirektör när Kalmar kommun sa upp dåvarande kommundirektören Kenneth Condrup i oktober 2014. Andersson blev ny kommundirektör 2015.

Vad har du för kvinnliga förebilder?

– Jag är en fotbollsnörd och har sett upp till Pia Sundhage, jag har följt henne mycket.

Annons

Vad betyder den internationella kvinnodagen för dig?

– En dag där vi exempelvis uppmärksammar frågan om att våga ta chanser, våga ta chansen om man får en förfrågan om ett chefsjobb eller annan utmanande roll.

Meg Nömgård.
Meg Nömgård.Foto: Mats Holmertz

Meg Nömgård, 46, slottschef Kalmar slott

Tog över som slottschef 2021, var tidigare verksamhetschef för Sagobygden. (Kunde inte närvara vid gruppfotograferingen)

Vad har du haft för kvinnliga förebilder?

– Jag fått mycket inspiration från kvinnor ur historien, inte minst Ester Blenda som vi hade utställning om förra året på slottet. I historiens arkiv finns så många spännande livsöden och så mycket lärdom av de som gått före oss.

Vad betyder den internationella kvinnodagen för dig?

– En påminnelse om att målet med jämställdhet ännu inte är nådd, vi har alla, män som kvinnor, en lång väg att gå innan vi är där. Dagens känns oerhört viktig, vi måste fortsätta jobba med frågan nationellt och internationellt.

David IsefjordSkicka e-post
Amelia RydebergSkicka e-post
Peter LejonSkicka e-post
Lotta WaghornSkicka e-post
Jonatan BergööSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons