Annons

34 smittade med salmonella

De senaste veckorna har 34 personer i landet drabbats av salmonella. Eftersom det handlar om samma bakteriestam, misstänker Smittskyddsinstitutet att det finns en specifik källa. Om den är ett julbord är dock för tidigt att säga.
Kalmar • Publicerad 13 december 2012

– Den vanligaste orsaken till salmonellautbrott är förorenade livsmedel, säger Moa Rehn, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet (SMI).

Den aktuella salmonellatypen har tidigare förknippats med förorenat kött, men om kött är orsaken även denna gång vet myndigheten ännu inte.

Annons

TT: Kan det röra sig om ett mindre hygieniskt julbord?

– Det vill jag inte spekulera i. Vi vet inte, helt enkelt. Därför har vi nu bett alla smittade att besvara ett antal frågor om vilken mat de ätit och handlat.

SMI har även vänt sig till cirka 160 slumpvis utvalda, friska kontrollpersoner som ska besvara samma frågor. Genom att jämföra svaren hoppas myndigheten kunna ringa in smittkällan.

– Det är jätteviktigt att alla fyller i enkäten så att vi kan hitta smittkällan.

De drabbade finns i hela landet, men de flesta kommer från Skåne, Halland, Kalmar län och Kronobergs län uppger TT.

Anna Mi Matzén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons