Annons

20-åring åtalades för rån - döms för stöld

Den man som åtalades för rån mot Netto i Funkabo i november har dömts, men inte för rån utan för grov stöld. Han döms även för flera andra brott.
Kalmar • Publicerad 13 februari 2019

Enligt kassapersonalen i butiken kom mannen fram till kassan, sa tjena och tog ett paket cigaretter innan han försvann. Kassapersonalen såg att han hade ett vasst föremål i handen, men hann inte reagera eftersom det hela gick fort. Tingsrätten menar att det inte kan bedömas som rån eftersom inget hot uttalades och att han inte gjorde något annat än att hålla i det som sedan visade sig vara en kniv. Istället bedöms det som stöld och trots att bytet inte blev mer än ett cigarettpaket bedöms den som grov på grund av kniven.

Mannen döms även för flera andra brott, som alla ska ha skett under knappt tio dagar i november. Samma dag som stölden på Netto mötte han en kvinna på Väpnaregatan, visade kniven för henne och sa upprepade gånger till henne på ett otrevligt sätt att lämna ifrån sig sin plånbok. Det rubriceras som ofredande och brott mot knivlagen.

Annons

Han döms också för skadegörelse och olaga intrång efter att ha krossat en ruta och tagit sig in på järnvägsstationen i Lessebo. Han ska också ha hotat en person som försökte hindra honom att stjäla från en mack i Växjö.

Den 15 november ska mannen också ha gått fram till en annan man i Berga centrum och helt oprovocerat misshandlat honom. Den misshandlade mannen ska ha fått så kraftiga slag i ansiktet att han fått opereras för ett brutet kindben och han fick en spricka i ögonbrynet.

Mannen frias från en ringa stöld på macken i Växjö, eftersom han stoppades innan han hann ut ur lokalen med de varor han misstänks ha planerat att stjäla.

En rättspsykatrisk utredning har gjorts och tingsrätten dömer mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, eftersom man bedömer att det finns en hög risk för att han återfaller i allvarlig brottslighet.

Emma SkogbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons