Annons

1700 händer i luften på Bokens afton

Ettusensjuhundra händer i luften. Litet massage på magen, många klappar på stjärten och så plocka litet äpplen. Årets Bokens afton i Kalmar bjöd på litteratur, sportkommentarer och pausgymnastik.
Kalmar • Publicerad 11 november 2009
Bokens afton bjöd på stor bredd som lockade till skratt, tårar och pausgymnastik.Foto: Johanna Eriksson

Åttahundrafemtio personer kan knappast ha fel. På en och en halv timme såldes biljetterna till Bokens afton slut. Denna afton bjöd på en stimulerande blandning som årets presentatör ff-spelaren Henrik Rydström knöt ihop med egna funderingar och snygga passningar när han överlämnade ordet till kvällens olika författare.

Christopher O´Regan, våldsamt förälskad i 1700-talet och enligt egen mening närmast historiskt nördig, talar som han skriver. Välvårdat, blommande, med rika ordslingor. Intresset för det gustavianska föddes en mörk kväll i Hagaparken när hans mor berättade om Gustav III. Denna bokkväll bjöd han på tankar kring sin bok I stormens öga och sin förundran över allt det material som finns bevarat från 1700-talet.

Annons

Därefter ett raskt kliv till nutiden och till Katarina von Bredows fyra huvudpersoner i boken Bara inte du, en intrikat historia om vad vänskap tål.

- Boken kom till som en utmaning, berättade Katarina von Bredow. En ung flicka på en skolföreläsning påpekade att alla mina huvudpersoner bara hade bästa vänner av samma kön. Så är det inte i livet, sade hon. Jag lovade på stående fot att skriva en bok om vänskapen mellan en flicka och en pojke. De första raderna tecknades ned på den vita kant som omger stadskartan över Trosa. Ur en spagettiorm av ord växte boken fram.

Har ni hört talas om pastadryck? Med berättelsen om denna dryck som ersätter ett par kilo pasta introducerade Henrik Rydström något betydligt godare och för alla sinnen mer lockande - 1,6 miljonerklubbens kokbok Sinnenas mat. Annica Triberg, numera bosatt i Kalmar, och Alexandra Charles talade sig varma för en mat som gläder både smaksinnet, luktsinnet, ögat och magen. Vi skall inte kasta i oss mat - vi skall begå en måltid, propagerade de.

– För mig är mat minnen av platser, känslor och kärlekar, sa Bo Hagström, som många känner från tv-serien Solens mat.

Han är en mustig berättare med stor humor och inlevelse. Publiken fick veta att han redan som ung fick lära sig grundsåsernas ädla konst av sin mormor kalaskokerskan.

Poeten Daniel Boyacioglu bjöd in publiken i sin tanke- och känslovärld genom de dikter han läste med en alldeles egensinnig närvaro. Det var gripande och det var naket. Trots dikternas svärta blev man alldeles upplyft av det han förmedlade med sin oefterhärmliga rytmik.

Från denna svärta till en annan svärta - hemskheterna i deckarförfattaren Camilla Läckbergs Fjällbacka.

Själv presenterade hon sin genre och sitt jobb på ett helt annat sätt - jag har så roligt när jag skriver. Efter tio år är mina huvudpersoner mina vänner. Hon avslöjade också en liten hemlighet. Nästa bok börjar en påsk med ett övergivet uppdukat middagsbord och en försvunnen familj.

Gunilla Petri
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons