Annons

Strålande tider för Liljeholmens

På Liljeholmens stearinfabrik tillverkas ljus dygnet runt. Men produktionen av julens ljus är redan förbi. De var klara redan i november.
Nyheter • Publicerad 11 december 2003

- Det är under oktober och november som vi levererar julljusen, säger Liljeholmens vd Olle Kilström. Det som produceras nu är till januariförsäljningen. På julen säljs ljus för 60 procent av den totala omsättningen.

Eftersom mycket måste levereras vid samma tid är det viktigt att ha stora lagerutrymmen.

Annons

- Vi klarar inte att producera allt då och därför måste vi ha någonstans att lagra produkterna, säger Olle Kilström.

Oskarshamnsföretaget Liljeholmens är den största tillverkaren av stearinljus i Sverige. Och de tillverkar bara ljus av råvaran stearin.

Naturprodukt

- Det håller en bättre kvalitet än paraffin eftersom det är en naturprodukt, berättar Olle Kilström. Dessutom har det ingen växthuseffekt.

Liljeholmen använder bara svenskt stearin i sina ljus och med jämna mellanrum anländer tankbilar till fabriken med den flytande massan.

- Vi bearbetar den innan vi fyller den i formar och gjuter ljusen, säger Olle Kilström.

Och även om det låter enkelt är det en helt annan sak att göra i verkligheten. Först gäller det att få ner stearinet till lämplig temperatur. När den flytande massan anländer är den 70 grader varm och därför används speciella kylvalsar för att få ner temperaturen till runt

58 grader. Vid 57 grader stelnar stearinet.

Stearinet går igenom en reningsprocess som kallas för kristallisering.

- Vi kyler ner massan med kylvatten och gör att den blir perfekt för vidare användning, berättar Marit Nord som arbetar inne i den stora industribyggnaden.

Annons

Liksom många av de stora industrierna har även Liljeholmens gått igenom en allt större automatisering. Maskinerna blir bättre och klarar att köra snabbare och utan stopp. Liljeholmens har åtta större maskiner som tillverkar moderna ljus på löpande band. Tack vare sitt utseende kallas de för karusellmaskiner.

- Sedan 1997 har vi investerat i karusellmaskiner för 45 miljoner kronor, säger Olle Kilström.

100 000 ljus om dagen

Han berättar att maskinerna har väldigt hög kapacitet samtidigt som de är i stort sett automatiserade. Varje maskin går dygnet runt fem dagar i veckan och gör 100 000 ljus om dagen. Vilket räcker till en årsförbrukning av ljus för 800 hushåll - varje dag.

Liljeholmens tillverkar många olika ljus, alltifrån fina kanalljus till små kyrkoljus. Allt som allt har de runt 150 olika produkter i sitt sortiment.

FAKTA | Liljeholmens

Startades 1839 på Liljeholmen i Stockholm av Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta.

Flyttade 1970 till nya lokaler i Oskarshamn.

Har 85 anställda.

Är och har länge varit det största märket på den svenska ljusmarknaden.

Annons

Säljer varje år ljus för runt 155 miljoner kronor.

Exporterar runt 15 procent av volymen till Danmark.

Ägs av den amerikanska koncernen Blyth Industries.

Jonatan Bergöö
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons