Annons

Rubrik saknas

Omsättningen passerar 400 miljoner nästa år. Företagsgruppen har 225 anställda, de flesta i Nybro och Oskarshamn, och huvudkontoret ligger i Nybro. Ägarna däremot sitter i Stockholm
Nyheter • Publicerad 11 december 2003

I glasbruksindustrins centrum ligger stålkoncernen Eurosteel med sju dotterbolag, de två största är Nybro och Oskarshamn Stålprodukter.

- Vi tillverkar ritningsbundna detaljer som vi ska se till att kunden får på rätt tid och rätt utformade, säger vd:n Michael Arvidsson.

Annons

De sju dotterbolagen har olika nischer och kompletterar varandra, tanken med koncernbildningen för tre år sedan var att utnyttja varje bolags spetskunskaper samtidigt som man kan samordna en del av verksamheten. Michael Arvidsson anställdes 1998 och gruppen har växt från fyra till sju bolag under den tiden.

Ska Volvo göra ett nytt pressverktyg till plåt vänder man sig verktygsmakare som i sin tur går till Nybro Stålprodukter som gör stålämnet till verktyget. I Oskarshamn gör man svetsade detaljer åt bland annat ITT Flygt, Volvo Articulated Haulers och Dynapac.

Konkursköp

För knappt två år sedan köpte Eurosteel det konkursade Oskarshamns Grovplåt, drygt 60 av de 80 jobben räddades och Eurosteel breddade verksamheten med svetsning. Företaget är en lite udda fågel i gruppen. Man har ett fåtal större kunder med lång framförhållning. I Nybro är det delvis raka motsatsen.

- Där har vi många kunder och order som är på en till fyra veckor. Därför gäller det att vi är snabba och flexibla, säger Michael Arvidsson och berättar att koncernen har mellan 1 200 och 1 500 kunder.

Omsättningen ligger till 90 procent i Sverige och resten i övriga Norden. Stålet köper man in från främst SSAB i Oxelösund men vissa tjocklekar och kvaliteter handlar man i Europa.

Stålverk i Slovenien

- Vi har nu fått Sverigeansvar för ett helt nytt verktygsstål från SSAB och vi har en relation med ett nytt verktygsstålverk i Slovenien som tillför en ny leverantör på marknaden, säger Michael Arvidsson som beskriver Eurosteel som tung specialiserad industri.

Som underleverantör märker man delvis av de allt hårdare kraven på att göra produkter billigare men samtidigt är företagen konkurrenskraftiga eftersom de är så specialiserade och marknadsledande på vissa produkter.

- Dessutom har vi bra inköpskunskap. Vi vet var vi får tag på rätt stålämne till bra pris.

Annons

Bra tillväxt

Eurosteel har växt med omkring tio procent om året sedan gruppen bildades och vd:n Michael Arvidsson ser ingen avmattning.

- Däremot ser jag inget behov att köpa mer bolag. Vi ska växa i befintliga företag, säger han.

Det innebär att de anställda kommer att bli fler, men kanske inte så många fler. För att klara priskonkurrensen gäller det att jobba allt effektivare och arbetstoppar klarar man med inhyrd personal från bemanningsföretag.

I Nybro arbetar man treskift och i Oskarshamn två eller treskift för att hålla maskinerna i gång. I Nybro bygger man om på gården för att få bättre plåtflöden in i verkstaden så man kan ta hand om sommarens stororder från Kalmar Industries på bästa sätt.

Högre tryck

- Vi tror inte på någon stor konjunkturuppgång nästa år, men det är lite högre tryck nu än vad det var i våras, säger Michael Arvidsson som med en stärkt säljorganisation räknar med att ta kunder från konkurrenter för att klara tillväxtmålen.

Eurosteel ligger tidigt i konjunkturcykeln. När företagen investerar känner Eurosteel av det direkt och man får mer att göra.

- Så länge vi ger bra vinster och utvecklas lägger sig inte ägarna i den dagliga driften. Då har vi ansvar för vår egen utveckling, det är en av drivkrafterna för mig, säger Michael Arvidsson.

FAKTA | Eurosteel

Annons

Sju företag ingår i gruppen: Nybro, Oskarshamn och Värnamo Stålprodukter, C-B Agentur, Moss Stål och Metall i Norge, Centrostål och Sweden Eurosteel.

Eurosteel ägs av den börsnoterade Hexagonkoncernen vars störste ägare är industrimannen Melker Schörling. Styrelseordförande i Eurosteel är Hexagon Engineerings vd Hans Carlsson.

I år räknar Eurosteel med en omsättning på 390 miljoner. "Vinsten i år kommer att bli något lägre än fjolårets 28 miljoner", säger Michael Arvidsson.

Bara i Nybro passerar 10 000 ton stål genom fabriken, råmaterialet köps direkt från stålverken.

Uddeholm och Tibnor är ett par av konkurrenterna.

Mikael Larsson-Ek
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons