Annons

Herrgård med rum för Olssons vision

Ulf Olsson säger att han är en enkel människa. Han gick ut skolan med ett snittbetyg på 1,7. Han trivdes aldrig. Miljön var inte tillräckligt kreativ.
Nyheter • Publicerad 11 december 2003

I dag är Ulf Olsson 47 år och ägare till Guntorps Herrgård i Borgholm.

Förra veckan fick han sätta upp en skylt utanför entrén. En skylt med fyra stjärnor. Ett betyg han är mycket stolt över. Bättre än i skolan...

Annons

Ulf Olsson står utanför entrén och väntar. Som vanligt klädd i diskret svart kostym, vit skjorta och slips. Handslaget är fast, han möter min blick, hälsar välkommen. Bemötandet är en del av affärsidén, eller visionen, som Ulf Olsson väljer att kalla den.

- Gästen i centrum, säger han och ler.

Konceptet är lyckat. Herrgården har genomgått en dramatisk förändring sedan förra kommunalrådet Ivar Nilsson lämnade över nycklarna i februari 1985.

29 år gammal hade Ulf Olsson bestämt sig för att hitta en fast punkt i tillvaron, satsa på ett litet hotell med frukostmatsal. Det var drömmen, visionen, i februari 1985.

Olyckskorpar kraxade

Herrgården var sliten, nedgången och i behov av renovering. Olyckskorparna kraxade ivrigt och högljutt: "Det är för långt från stan, för långt från vattnet".

- Det är bra med motstånd, säger Ulf Olsson. Det där gjorde mig bara mer målmedveten.

Drivkraften har alltid funnits. När han inte lyckades bli tillräckligt bra på gitarr för att kopiera idolerna i The Shanes och Hep Stars satsade han på att bli diskjockey. Första jobbet i Löttorp. 13 år gammal tog han bussen norrut med en back skivor som reskamrat.

- Stereon brann innan vi hann börja, men det fixade sig till slut.

Verksamheten växte, Ulf Olsson fick nya uppdrag, hyrde lokaler, fixade disko, bjöd in Ulf Elving som gästjockey och självförtroendet växte. I juni 1979 öppnade han diskotek Champinjonen i Borgholm. Hyrde in Ricky Bruch, Hoa-Hoa Dahlgren, Uffe Bengtsson och Arthur Ringart.

Annons

- När vi hade Vargtass var det helt hysteriskt. Kul, men jobbigt.

1983 såldes verksamheten och Ulf Olsson packade väskan och reste landet runt som diskjockey under två intensiva år. Det var där någonstans som tankarna på ett hotell började formas.

- Hotell på sommaren och diskjockey resten av året. Det var planen.

Det började i blygsam skala. Sju rum med ganska dålig standard. Ulf Olsson gjorde allt allt själv. Förberedde frukost vid sex, städade rummen, tog emot nya gäster vid lunchtid, stängde vid elva på kvällen, åkte hem och bytte om för att fortsätta jobba på Strand som diskjockey fram till två på natten, hem, upp igen...

Pool istället för hav

Gästerna kom, herrgården renoverades: in med telefon, wc och dusch på rummen, två nya flyglar byggdes och turistföreningen på Öland bjöds in. Då fick Ulf Olsson höra det här om avståndet till vattnet igen. Något som fick honom att slänga ur sig en inte alltför genomtänkt idé - "Jag tänker bygga en pool".

- Det var bara att sätta i gång.

Beläggningen var god, gästerna trivdes och jobbet som diskjockey avvecklades fullt ut 1990. Men Ulf Olsson var inte nöjd. Han ville ta verksamheten ett steg längre och torgförde sina åsikter.

- Det var för passivt på Öland. Utvecklingen gick trögt och på ett möte sa jag att vi kunde köra året runt, ta hit gäster på vintern. Sex till åtta veckor är för lite.

Intresset var svalt, men i Ulf Olssons huvud hade en tanke på konferenser börjat forma sig. Han fick dispens att laga mat i köket och sökte tillfälliga utskänkningstillstånd i en sådan takt att Kurt Wreimer på länsstyrelsen till slut sa: "Så här kan du inte hålla på. Du får söka permanent tillstånd".

Annons

Köket byggdes om och stod klart 1995. En konferenslokal ställdes i ordning och en närliggande bostadsrätt köptes för att klara den nu rätt omfattande verksamheten.

Men nya ytor krävdes. Byggplaner smiddes, bankkontakter etablerades. I två etapper har ett orangeri och två nya längor med rum byggts. Det senaste projektet stod klart förra julen.

- Nu är det färdigt, säger Ulf Olsson. Det får inte bli större. Jag vill behålla kontrollen och andan på herrgården. Förädla, hålla ihop.

Han trivs, njuter, jobbar i stort sett 365 dagar om året och säger att han jobbat 37 år i tid sedan han köpte herrgården för 19 år sedan.

Lever sin dröm

Han är besatt, extremt fokuserad på uppgiften. Herrgården är hans liv, en dröm han lever.

- Det är så vansinnigt kul. Varje dag är spännande, annorlunda. Nya människor, nya problem, nya upplevelser.

Han gillar det kreativa i jobbet. Hitta på nya saker, överraskningar och projekt som driver verksamheten framåt.

Som chef är han synlig. Tycker det är hans viktigaste uppgift. Att finnas till, både för gäster och anställda.

14 personer jobbar på Guntorp. En liten tajt grupp med låg omsättning och "låga trösklar" som Ulf Olsson uttrycker det.

Annons

- Mår gästen bra, mår vi bra. Naturligtvis är det kvalitet som är ledordet. Samtidigt ska vi på herrgården vara som vi är, ha kul. Det är viktigt.

Men det är inte kravlöst att jobba på Guntorps Herrgård. Ulf Olssons filosofi, den som genomsyrar verksamheten, är viktig för alla.

"Självklar manual"

- Det finns en manual med många självklarheter, men det är ett jättefint instrument. Den pratar vi om, går tillbaka till när det blir fel, när vi slarvar.

Kan du ge ett exemel?

- Vi går inte förbi en fläck. Den torkar vi upp.

Ulf Olsson återkommer ofta till hög servicegrad, gästen i första rummet - och fällor att undvika. Han medger att det finns en känsla som jagar honom. Hela tiden. Den om att ta allt för givet, att slappna av.

- Att någon säger "det var bättre förr" är nog det värsta som kan hända. Den fällan ska vi inte gå i.

Vi sitter i relaxavdelningen. Kaffet är urdrucket och frågan måste ställas.

Finns det ingen baksida, inga moln med fel färg på himlen?

Annons

Ulf Olsson ser först förvånad ut, överraskad över frågan, tänker och säger:

- Nä. Vad skulle det vara? Vänta ... jo, det gör det, i vissa lägen, när jag känner att jag inte räcker till.

Det handlar om tiden, den som aldrig räcker till, men som ändå måste göra det. På något sätt.

Ulf Olsson behåller sitt lugn. Verkar aldrig stressad. Han har tid för alla, gillar att prata och har ett genuint intresse för människor. Tycker om att få folk att må bra.

Guntorp om tio år?

- Vi gör samma sak, men utvecklar konceptet. Öland har en annan besöksfrekvens, flera året-runt-öppna företag. Alla är med, vi drar åt samma håll.

Du då?

- Jag är kvar. Kör så länge det är roligt, annars slutar jag. Det har jag alltid sagt.

Peter Ahlén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons