Annons

Försiktigt växer företaget

I fjol vågade de ta steget och anställa sin första medarbetare. På nyåret anställer de igen och dessutom bygger Sjöholms Lackrekonden ut.
Nyheter • Publicerad 11 december 2003
Micael Sjöholm, Martin Borgryd och Kirsten Sjöholm.
Micael Sjöholm, Martin Borgryd och Kirsten Sjöholm.Foto: 
Micael Sjöholm måste ha ansiktsmask när han arbetar. En fläktanläggning suger ut giftiga partiklar. Foto: Anna Berg
Micael Sjöholm måste ha ansiktsmask när han arbetar. En fläktanläggning suger ut giftiga partiklar. Foto: Anna BergFoto: 

- Det är ökningen på privatsidan som gör att vi vågar satsa, säger Kirsten och Micael Sjöholm.

Efter mycket arbete på kvällar och helger, en framtid som visade på mer och mer arbete och en hel del ältande fattade de beslutet. Svenske mästaren i bilplåtslageri, Martin Borgryd, fick jobbet.

Annons

- Vi kände varandra och det är nödvändigt att veta att personkemin fungerar när man ska anställa i ett litet företag, säger Kirsten Sjöholm.

Vågar mer

När företaget nu i vinter får en anställd till så är det en gammal kompis till Martin som kliver in genom dörrarna.

- Fungerar det bra och företaget utvecklas kan vi kanske våga lite till och anställa en mer men där går gränsen. Sedan vill vi inte bli större, säger Micael Sjöholm.

- Första anställningen är den svåraste, det blir mycket mer papper. Nu är vi i gång med det, säger Kirsten Sjöholm.

Tung sjukförsäkring

Företaget har utvecklats enligt försiktigthetsprincipen. De säger att de varit fega, de ville vara säkra på att det bar innan de anställde. Arbetsgivaravgiften är tung och de är "livrädda för sjukförsäkringen".

- Vi har haft tur, Martin har bara varit sjuk en dag sedan han anställdes. En lång sjukskrivning skulle slå hårt. Dels för att vi måste betala sjuklönen och dels för att det inte bara är att sätta in en ny person på jobbet, säger makarna Sjöholm.

Företaget lever till viss del på andras olycka. Parkeringsskador och stötfångare som varit mot grindstolpar kräver behandling. Den teknik Sjöholms Lackrekonden använder innebär att det bara är mindre ytor som behöver lackas om. Mindre bucklor klarar man utan omlackering.

- Det ska inte behöva kosta skjortan, menar Micael Sjöholm.

Annons

Hans pappa hade bilverkstad och bilar har varit det stora intresset. Nu när han inte behöver jobba så mycket övertid längre får han i stället tid att putsa på och renovera sina egna klenoder, fyra äldre Mercedes.

Imponerad bilhandlare

- Jag började i branschen när jag köpte min första bil för 20 år sedan. Jag hade inte alla pengarna direkt utan skulle återkomma till bilhandlaren efter helgen. Då hade jag gjort bilen i ordning och putsat på den så den såg helt annorlunda ut. Bilfirman såg det och undrade om jag ville börja jobba åt dem så då öppnade jag eget, säger han.

Sedan drygt fyra år bedrivs verksamheten i egen fastighet på Engelska vägen i Kalmar. För att klara kundtrycket och dessutom kunna ha flera bilar på gång samtidgt bygger man nu ut så man får en bilhall till. Sjöholms Lackrekonden är det enda företaget i länet hittills som ingår i bilvårdskedjan Ditec och det lackskyddssystem man använder har gjort att privatkunderna strömmar till.

Fler privatkunder

I dag står de för hälften av verksamheten, bilfirmor som Smålands Motorcentrum och JL Bilar är de andra stora kunderna.

- När vi får en anställd till får Micael mer tid över till privatkunderna, säger Kirsten Sjöholm som ibland hoppar in och jobbar i bilhallen men mest tar hand om bokföringen.

Mikael Larsson-Ek
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons